Жак Атали: Гарантираният базов доход – панацея в борбата срещу бедността или удар върху пазара на труда?

Жак Атали: Гарантираният базов доход – панацея в борбата срещу бедността или удар върху пазара на труда?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От всички страни на политическия спектър, в многобройни държави, се чува като рефрен идеята за гарантиран базов доход или осигурена минимална заплата за всички. Това вече се случва като експеримент в Канада, Аляска, Индия, Намибия, Холандия.

От 2017 г. и Финландия временно ще опита това. Самите швейцарци скоро ще гласуват по темата. Идеята е толкова многообразна, че се открива, както в изказванията на повечето либерални икономисти, така и при най-радикалните антиглобалисти. Според някои, гарантираният базов доход ще опрости заплетената система от помощи и данъци и драстично ще намали ролята на държавата, включително до раздържавяване на образованието и здравеопазването, в които всеки би могъл да се включи с тези средства по желание.

За други, това би гарантирало за всеки човек начини на съществуване, би намалило обезлюдяването на селските райони и би насърчило интеграцията чрез труд, който ще се върши с нова увереност в бъдещето, а не в изключително тежки условия. Това би било основен елемент на самоуважение, възможност за всеки да покаже таланта си. Други я откриват по друг начин: така тези, които я виждат както централните банки виждат борбата с рецесията като предоставят средства на (търговските) банки, си представят как всеки получава сума по сметка, безплатно.

Това те наричат „пари от хеликоптера” по идеята да се хвърлят пари от въздуха над екзалтираните тълпи. Също и тези, които освен това се възмущават от мизерията на най-бедните от страните от Юга и мислят, че еднократна годишна сума ще им даде възможност да оцелеят. В цифри, за Франция това са около 800 – 1000 евро месечно. Някои предлагат сумата да варира според възрастта и социалния статус на този, който ще я получава. Тя ще бъде осигурявана от данъци или печатане на пари. Критици не липсват.

Ако става дума само за опростяване на административната джунгла, това ще възроди стария проект за отрицателен данък, който винаги се проваля. Ще се изгуби специфичното въздействие на всички съществуващи помощи, които не са измислени просто така, за нищо. И тогава ще завършим с тяхното връщане и гарантираният доход ще стане само още един вид помощ, съобщава БГНЕС.

Ако това се прави, за да се подобрят доходите на тези, които са в най-голяма несигурност, можем да се опасяваме от опустошителния ефект върху пазара на труда, защото ще стане възможно по-добре да се оцелява, без да се произвежда, а праговите ефекти ще намалят интереса от връщането (на тези хора) на пазара на труда. Можем да се опасяваме дали работодателите няма да се възползват и да намалят заплатите с еквивалентната сума. И накрая, в случая с Франция, такъв доход няма да има почти никакво въздействие върху увеличаването на заетостта, защото харченето, което ще стане възможно, ще захрани преди всичко вноса.

В действителност, за мен, тя има своето основание да съществува в задълбочаването на концентрацията на богатствата и в липсата на глобален капацитет да бъде създадено търсене, а това би довело до твърде опасната дефлационна спирала. В такъв случай можем да си представим, в световен мащаб, или поне най-малкото в Европа, гарантиран доход, запазен за най-слабите, който ще допълни техните различни доходи и ще бъде получаван под формата на ваучери, използвани за купуване на услуги и хранителни продукти, идващи от местното селско стопанство.

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата "Евреите, светът и парите", която е преведена и на български език.

 

#бедност #пазар на труда #данък #богатства #търсене #селски райони #обезлюдяване #минимална заплата #доходи #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »