Румъния договори с МВФ и ЕС увеличение на заплатите

Румъния договори с МВФ и ЕС увеличение на заплатите
Румънският президент Траян Бъсеску (на снимката) обаче изрази опасения от увеличаването на дефицита на фонда на здравното осигуряване и на пенсионния фонд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лявоцентристкото правителство на Румъния, което очаква да получи вот на доверие от парламента в понеделник, постигна споразумение с Международния валутен фонд и Европейския съюз за повишаване на заплатите.

„Постигнато бе съгласие за увеличаване на бюджетния дефицит и за изпълнение на двете обещания, дадени от назначения за премиер Виктор Понта," заяви бъдещият министър на финансите Флорин Георгеску, цитиран от БГНЕС.

Двете обещания се отнасят до вдигане с около 16% на заплатите в публичния сектор, за да се компенсира съкращаването им с 25% през 2010 г., и до връщането на социални удръжки, неправомерно събирани от някои категории пенсионери.

Според Флорин Георгеску сумите ще се изплащат на няколко транша от месец юни нататък.

Министърът не уточни какъв ще е новият публичен дефицит, договорен с МВФ. При предишната си мисия в Румъния МВФ бе заявил, че ще се съгласи само на скромно увеличение на заплатите между 3 и 5%.

Дясноцентристкото правителство, което бе свалено през април с вот на недоверие, бе поело задължението да намали дефицита на 1,9% от БВП през 2012 г.

Румънският президент Траян Бъсеску изрази опасения от увеличаването на дефицита на фонда на здравното осигуряване и на пенсионния фонд.

Траян Бъсеску е привърженик на мерките за строги икономии, приети преди две години от Букурещ в разгара на икономическата криза и нееднократно е призовавал за запазване на бюджетната дисциплина.

Президентът заяви, че ще се противопостави на споразумение с МВФ и ЕС за увеличаването на заплатите в обществения сектор, ако това означава надвишаване на поставения като цел обществен дефицит за 2012 г.

„Това е ключов въпрос. Ако този принцип не бъде спазен, няма да изпратя съответния документа в парламента," каза Траян Бъсеску на среща с представители на ЕС и МВФ.

#Румъния #ЕС #Европейски съюз #МВФ #Виктор Понта #премиер #Министър на финансите #Траян Бъсеску #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"