Ким Чен-ун: Северна Корея е "отговорна” ядрена държава

Ким Чен-ун: Северна Корея е "отговорна” ядрена държава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На първия конгрес на управляващата партия от 1980 година лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея е „отговорна” ядрена държава, която е ангажирана да не разпространява ядрени материали, съобщават „Франс прес” и Ройтерс.

Пред хиляди делегати от Корейската работническа партия Ким също обяви петгодишен план за модернизиране на икономиката и „съживяване” на начина на живот на хората.

Коментарите на вожда идват на фона на опасенията, че КНДР подготвя пети ядрен тест.

В петък Ким откри конгреса с яростна защита на ядрената програма на Северна Корея, възхвалявайки ядрения тест на 6 януари.

Но през уикенда лидерът на азиатската държава подчерта, че Северна Корея е „отговорна ядрена държава” с арсенал, целящ сдържане на враговете.

„Нашата република няма да използва ядрено оръжие, освен ако суверенитетът на страната бъде заплашен от агресивни враждебни сили с ядрени оръжия”, предупреди той, цитиран от официалната агенция KCNA.

„Франс прес” отбелязва, че тази формула изглежда позволява използване на ядрени оръжия при атака с конвенционални оръжия от ядрена държава, но в корейската версия на информацията се казва изрично, че сценарият включва само реална ядрена атака.

Ким също обеща, че Пхенян „ще изпълни” задълженията си за неразпространение на ядрени материали и ще настоява за световно ядрено разоръжаване.

Северна Корея се оттегли от световния Договор за неразпространение на ядрени оръжия през 2003 година – първата страна, която е предприемала подобни действия.

Доктрината на Пхенян за ядрените оръжия винаги е била сложна смесица от самоотбрана, сдържане и заплаха.

След първия ядрен тест през 2006 година Северна Корея подчерта, че „никога първа няма да използва ядрени оръжия”.

Страната дори прие закон през април 2013 година, в който се подчертава, че ядрени оръжия могат да бъдат използвани сами при инвазия или атака от друга ядрена сила.

Но през последните години Пхенян многократно предупреди, че може да извърши превантивен ядрен удар срещу САЩ и Южна Корея.

 

#Ким Чен Ун #КНДР #конгрес #Арсенал #ядрени оръжия #самоотбрана #Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"