Гърция приема пенсионната реформа при блокирана от стачки държава

Гърция приема пенсионната реформа при блокирана от стачки държава
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент ще гласува днес предложените от кабинета данъчни и пенсионни реформи, които предизвикаха масови протести в последните дни, съобщи БНР.

Днес се очаква кулминация на протестите, като в тях ще се включат и собствениците на бензиностанции и зареждането с гориво ще бъде затруднено. Въпреки стачките министърът на труда Йоргос Катругалос обяви, че реформите са закъснели с десетилетия. 

БНР припомня, че правителството на Алексис Ципрас се надява приемането на реформата да му осигури по-силни аргументи за утрешното заседание на министрите от еврозоната, които ще разгледат деблокирането на 5 милиарда евро по спасителната програма за Гърция.

В същото време късно вчера Блумбърг съобщи, че Еврогрупата е ще изиска от Гърция допълнителни икономии от 3,6 милиарда евро, които да влязат в сила автоматично, ако гласуваните днес реформи не дадат желания бюджетен излишък.

Нито сегашното, нито което и да е друго правителство би могло да прокара такива мерки, бе острата реакция на финансовия министър Евклидис Цакалотос.

#Гърция #протести #икономии #еврогрупа #реформа #еврозона #правителство #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"