Частично бедствено положение в Хайредин и Мизия, няма опасност за хората

Частично бедствено положение в Хайредин и Мизия, няма опасност за хората
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Язовир „Рогозен-1” преля, а част от коритото на преливника е започнало да се разрушава вчера. През нощта мощни хидропомпи източваха водата от язовира, за да спадне нивото му, така че да се намали натиска върху стената на преливника. Обявено е частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, евакуирани са 30-ина домакинства от селата Бързина и Ботево.

Следи се постоянно и нивото на язовир „Бързина”, който се намира под язовир „Рогозен”. На място бяха изпратени екипи на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, мобилизирана беше и тежка техника, с която да се насипва инертен материал, така че да се пресече евентуалния водния поток при разрушаването на преливника. На място през нощта беше и вътрешният министър Румяна Бъчварова, уточнява бТВ.

„Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир „Рогозен-1” са правилни и навременни, няма непосредствена опасност от наводнения за населението”, констатира тя. Основният изпускател на язовира е бил повреден и е имало предписание за ремонта му, което не е изпълнено.

Бъчварова поиска от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев да представи проект за авариен ремонт на язовир „Рогозен” пред Междуведомствената комисия за защита на населението към Министерския съвет.

Макар според властите за момента ситуацията да не е опасна за населението, местните хора са на друго мнение. Според тях положението е много сериозно, а част от хората в близост до язовира са се приготвили за евакуация.

 

#язовир #Рогозен #Мизия #Хайредин #бедствено положение #ремонт #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »