Бойко Борисов „посвети" задържането на кокаина в Русе на Холандия

Бойко Борисов „посвети" задържането на кокаина в Русе на Холандия
Пратката от 67 кг кокаин на стойност около 100 млн. лв. беше скрита в метален тайник в комбайн, превозван на специална платформа от Аржентина за Холандия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че границата на България е много по-добре охранявана от границата на Холандия, след като в Русе бяха задържани 67 кг кокаин, пътувал за Холандия в комбайн.

Сигурността на българските граници е една от причините, които Холандия изтъква за отказа си България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

Последно държавата постави ултиматум пред България да получи два положителни мониторингови доклада от Европейската комисия.

„Нашите колеги от Холандия да знаят, че нашата граница се пази много по-добре от техните. Виждате, как работят – демонстрираме в момента - минава бусът, камионът се движи, без шофьор, като детска играчка е, и вътре се сканира цветно това, което има," обясни министър-председателят Бойко Борисов, който съобщи за задържаната в събота пратка заедно с директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов, предаде „Фокус".

„Виждате – колко му е дебела бронята, 3 см по-дебела, отколкото на танк. След това е увит във фолио, само че през тези рентгени не минава - за Ротердам," посочи още Бойко Борисов.

Наркотикът е бил опакован в 66 пакета по малко над килограм. Той е пристигнал в Русе от Варна, където е пристигнал по море от Аржентина.

Кокаинът е скрит в комбайн, който е придвижен от морската столица до Русе с автомобилна платформа и е чакал в Пристанище-Изток да бъде натоварен за Германия.

„От Варна до тук е дошъл разглобен, без колелетата, на платформа автомобил. Оттук му сглобяват гумите и после го товарят на кораб по Дунава и го карат към Германия и оттам за Ротердам," обясни окръжният прокурор Огнян Басарболиев.

„Товарът е бил проверен от митничарите по метода на анализ на риска, тъй като всички пратки от Южна Америка подлежат на подобен контрол," обясни шефът на Митница-Русе Веселин Георгиев.

„Специално поздравявам Ваньо Танов с тази операция на днешния празник," каза премиерът Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #Русе #кокаин #Ваньо Танов #Холандия #агенция „Митници" #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници