Обама благодарен на България

Обама благодарен на България
На среща с премиера Бойко Борисов днес Рей Мейбъс подчерта приноса на страната ни за операциите в Афганистан и Либия. Снимка: ЕПА/БГНЕс
A A+ A++ A

Специална задача да благодари на България за съдействието й в Афганистан е получил министърът на Военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс от президента Барак Обама.

На среща с премиера Бойко Борисов и с министъра на отбраната Аню Ангелов днес Рей Мейбъс подчерта приноса на страната ни за операциите в Афганистан и Либия и посочи, че те са демонстрирали високите възможности на въоръжените ни сили, съобщиха от правителствената информационна служба.

В проведения разговор беше изтъкнато, че Афганистан се намира в решителен момент от своята история и за подобряване на ситуацията там е особено важно съюзниците да окажат съдействие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските сили за сигурност, за да поемат те сами отговорността за бъдещето на страната, съобщи БГНЕС.

„Посещенията на високо ниво, които се правят между България и САЩ, подчертават важността на нашите отношения“, посочи министър Мейбъс.

Така той коментира миналогодишната визита на тогавашния директор на ЦРУ и настоящ министър на обраната Леон Панета, скорошното посещение на директора на „Сикрет Сървис“ Марк Съливан, разговорите, водени във Вашингтон от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Рей Мейбъс и Аню Ангелов оцениха високо и сътрудничеството между въоръжените сили на двете страни.

Те посочиха, че провежданите съвместни учения, освен че повишават нивото на подготовка на личния състав, водят и до укрепване на доверието между двете страни.

#сътрудничество #Афганистан #Аню Ангелов #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #САЩ #президент #Барак Обама #министър #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »