Удължават с още 72 часа примирието в сирийския град Алепо

Удължават с още 72 часа примирието в сирийския град Алепо
БГНЕС
A A+ A++ A

Временното примирие в сирийския град Алепо ще бъде удължено със 72 часа. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от АФП. „За да предотвратим влошаване на ситуацията, по инициатива на руската страна, режимът на тишина в провинция Латакия и град Алепо ще бъде удължен от 0ч. местно време на 7 май до общо 72 часа”, гласи комюнике на ведомството.

През последните две седмици повече от 280 цивилни загинаха при подновените битки във втория по големина сирийски град, който е и една от най-пострадалите зони в рамките на гражданската война в близкоизточната страна. Новите размирици в Алепо, включващи бомбардировки срещу болници, накараха опозиционния Върховен преговорен комитет да се изтегли от косвените мирни преговори с режима на президента Башар Асад, подкрепян от Москва, в Женева.

От края на февруари до скоро в Сирия беше в сила прекратяване на огъня между ВКП и войските на режима на Асад. В момента международните преговарящи по сирийския въпрос, основно САЩ и Русия, търсят изход от нововъзникналото напрежение като опосредстват въвеждането на подобни временни "тихи" режими. Русия се включи с въздушна кампания на страната на Асад в Сирия през септември миналата година. С руска въздушна подкрепа сирийската армия възвърна много от загубените от различни бунтовнически групи територии. По-рано тази година президентът Путин обяви постепенно изтегляне на руската военна техника от близкоизточната страна.

#Алепо #примирие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »