МВФ: Политическият риск е повишен в Централна и Източна Европа

МВФ: Политическият риск е повишен в Централна и Източна Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според доклад на МВФ повечето страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа ще се сблъскат с повишени политически рискове, които могат да доведат до негативни макроикономически последствия, предаде РИА Новости.

„Политическата неувереност и нестабилност могат да имат макроикономически последствия и да доведат до снижаване на интереса от страна на инвеститорите, а също така до ръст на опасенията по повод възможните изменения в политиката, свързани с икономиката и другите сфери. Това може да доведе до понижаване на суверенния рейтинг“, пише в доклада.

В своите оценки специалистите от МВФ са се основали върху изследването „Рискове пред политическата стабилност“, проведено от „Economist Intelligence Unit“ „Тези изследвания оценяват подобните рискове от 0 (много ниско равнище на риск) до сто (много високо равнище на риск). В момента почти половината страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа превишават цифрата 50“, пише още в доклада. 

Според резултатите най-високи са рисковете на политическа стабилност (между 60 и 70) в Украйна, Русия, Беларус, Молдова и Босна и Херцеговина. Между 50 и 60 са тези в Македония, Косово и Черна Гора.

#Европа #централна #Източна #МВФ #риск #политика #Македония #Косово #Черна гора #Украйна #Русия #Беларус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"