Иван Нейков: Ако на инат се правят промените в пенсионния модел, не ни чакат добри времена

Иван Нейков: Ако на инат се правят промените в пенсионния модел, не ни чакат добри времена
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако на инат се правят промените в пенсионния модел, не ни чакат добри времена, заяви за БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков.

От правна гледна точка не можем да говорим за национализация на събраните пари в пенсионните фондове в предлаганите от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване, това е мнението и на Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социална политика. Национализация е да дойде някой, в ролята на държава, и да ти взема собствените пари, или да прибере фабриките, земите, кравите…, коментира Нейков.

В случая не става въпрос за това или поне не се предлага такъв подход. Предложението на МФ е да се загуби персонализацията, т.е. личната сметка да се превърне в обща, а това означава, че човек няма да може да си вземе собствените пари, посочи Нейков.

Такъв подход на практика ограничава правата на собственика на вноските и хората с право се притесняват, каза той. Вносителят на промените в закона би трябвало да отговори на много въпроси, но най-странното е, че самият министър на финансите Владислав Горанов вече е съобщил пред медиите, че ако предложенията не са добри, то той ще ги изтегли. Явно някои неща не са били премислени. Но другият голям дефицит е в това, че няма предварителна оценка за въздействието на едни такива промени, посочи Нейков.

Тази картина наистина буди недоумение - защо се прави всичко това? Няма диалог, няма изслушване на аргументите нито на осигурителите, нито на осигурените лица- така че този управленски подход не е добър, смята Нейков. Частните пенсионни фондове готвят позиция и контрапредложение и очаквам да има дискусия по спорната тема, която засяга всички българи.

 

 

 

#Иван Нейков #социален министър #пенсии #пенсионни фондове #вноски #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"