Ереван не е одобрявал признаването на Нагорни Карабах

Ереван не е одобрявал признаването на Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Арменското правителство все още не е одобрило законопроект за признаване на Нагорни Карабах за независима република, предаде ТАСС, като цитира правителствен говорител.

По-рано днес се появиха такива съобщения. Говорителят уточни, че за момента министрите са разгледали единствено предложението на двама депутати.

Проектът на документа беше предложен от депутатите Заруи Постанджян и Хрант Багратян. В Армения всяка законодателна инициатива на парламентаристите трябва да получи предварително одобрение от страна на правителството.

Според материалите от заседанието на правителството, за разлика от предишните пъти, кабинетът не е отхвърлил въпроса, а с одобрение го е изпратил в парламента. По думите на заместник-министъра на външните работи на Армения Шаварш Кочарян, одобрението се дължи на „резултатите от дискусиите между Армения и Нагорни Карабах, базирани на възможното развитие“ на обстановката, „включително и на влияние на външни фактори“.

Насилието в сепаратисткия регион ескалира през април. Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно за провокиране на военните действия. На 5 април беше постигнато прекратяване на огъня след дни на сблъсъци, които доведоха до многобройни жертви и от двете страни.

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през 1988 г., след като автономният регион с преобладаващо арменско население се опита да се отцепи от Съветската социалистическа република Азербайджан. Регионът обяви независимост, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., предизвиквайки война, която продължи до 1994 г.

 

#Нагорни Карабах #Армения #Азербайджан #независимост #война #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »