Валери Симеонов: Една и съща група овряква общественото пространство за гласуването

Валери Симеонов: Една и съща група овряква общественото пространство за гласуването
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Два дни след като лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов нападна българите в чужбина с призива "не ни се мотайте в краката", той атакува вестник "Капитал", "Протестна мрежа" и президента и обяви, че те били виновни за реакциите срещу него.

Той размаха пред камерите листи, със справки за всички, които били срещу него - "Една и съща група овряква общественото пространство", заяви Симеонов. Според него президентът по този начин си подготвя активно мероприятие, за да наложи вето на промените в Изборния кодекс.

Силвия Атипова има няколко модни магазина в София и в Лондон, а Елена Хамбарджиева живее в Лондон (всъщност в Ню Йорк - бел.ред.) и никой не й пречи да гласува, заяви лидерът на НФСБ. Димитър Иванов от Цюрих също. Общото между тримата било, че пишели статии в "Капитал", а някои и на сайта на "Протестна мрежа".

"Нямат право да се представят и да говорят от името на всички българи в чужбина", настояваше Симеонов.

Протестите срещу неговите изказвания пък се изпращали от електронна поща на човек, който изнасял платки за бойлери и климатици в Турция. Не живеещите в Турция, а някакъв Иво от Горна баня, който има бизнес там, протестира, обясни Симеонов.

А на въпрос на водещите за събраните срещу промените в Изборния кодекс 6000 подписа отговори: "Много лесно е да се съберат подписи за каквато и да е кауза и такъв пример е глупотевината на Слави Трифонов с неговия референдум с измислените въпроси".

В Лондон досега е имало три секции, защото толкова са били подадените заявления, но тази пречка е премахната и вече ще се откриват толкова секции, колкото е нужно, обясни Симеонов. Гласуването извън ЕС ще става, като във всички градове с население над 1 млн. души ще се отваря по една секция и във всички посолства и консулства - неограничен брой секции.

Това означава за САЩ 20 града, за Канада 8, за Австралия 6 и за Бразилия 14 града, стига да има заявления, даде пример той.

В защита на репликата си "Стига с тази демокрация" политикът си послужи с аритметика: "В Турция в една секция гласуват по 1500-1600 човека, а в Сан Франциско по 40, в Сакраменто по 20-30. Не ни трябва такава демокрация, при която Турция ни залива с фалшиви гласове и протоколи от 136 секции".

Симеонов пропусна обяснения за другата си фраза срещу българите зад граница "Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници". Повтори обаче, че не ни трябва такава демокрация с "врякащи протестъри".

Вчера "Протестна мрежа" призова лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка като народен представител. Повод е изказване на Симеонов по телевизия "Скат", в което заявява "Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина" и заявеното в последните дни отношение към живеещите зад граница българи. В разпространена до медиите позиция гражданската организация посочва, че с думите си лидерът на подкрепящата правителството формация изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред. "Това изказване влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава", заявява "Протестна мрежа".

Организацията припомня записаното в конституцията, над която се заклеват народните представители – че те представляват целия народ.

#НФСБ #Валери Симеонов #протестъри #оставка #телевизия #секции #Изборен кодекс #ЕС #политици #българи в чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"