Какво да закусваме за бърз ум?

Какво да закусваме за бърз ум?
A A+ A++ A

Ако докато сте на работа главата ви постоянно клюма на бюрото, а през целия ден се чувствате безжизнени и разконцентрирани, време е да започнете да закусвате с яйца.

Популярната през 80-те години сред американците тенденция да се закусва с яйце днес отново се връща на мода, базирайки се на сериозни научни доказателства. Експерти доказаха, че протеинът в яйцата, по-специално този в белтъците, ни помага да стоим будни и в добра кондиция.

Енергията, която получаваме от яйцата, е многократно по-ефективна от тази от въглехидратите. Ако искате пъргав ум, откажете се от сандвичите и баничките за закуска. Въглехидратите ни дават един кратък „отскок“ с прилив на енергия, но след няма и 30 минути се връщаме в по-ниско дори от изходното ниво по отношение на енергията.

Изследователи от Университета в Кеймбридж изследват детайлно как различните нутриенти влияят на мозъчната функция и метаболизма на нервните клетки. Оказва се, че яйчният протеин стимулира производството на съединение, наречено орексин. Орексинът е силен мозъчен стимулант, който ни държи будни и енергични.

Тъкмо обратното – захарта и брашното, или иначе казано, въглехидратите, потискат отделянето на орексин.

Колкото повече калории в дневното ви меню са набавени от яйчен протеин, толкова по-пъргав ще бъде умът ви. Ако се притеснявате от висок холестерол, можете да консумирате само яйчни белтъци или яйчен протеин на прах.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"