От началото на годината в София са хванати 26 души, карали след употреба на наркотици

От началото на годината в София са хванати 26 души, карали след употреба на наркотици
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В хода на протичащите специализирани полицейски операции на служителите на отдел "Пътна полиция" при СДВР от началото на годината до момента са установени 26 водачи, шофирали след употреба на наркотични и упойващи вещества, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Общо проверените шофьори са 41. В два от случаите са открити и наркотични вещества в проверените водачи.

На нарушителите са отнети свидетелствата за правоуправление и са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства.

В края на миналия месец началникът на "Пътната полиция" комисар Бойко Рановски обяви, че данните от областните дирекции, където има по-прецизни уреди за проверка на водачите за наркотици са "стресиращи". "В област Пазарджик от 30 проби има 20 положителни теста, в Бургас от 70 проби положителни са 50. Явно проблемът от някои западни държави - употребата на наркотични вещества, повече отколкото с алкохола - ще дойде и при нас", предупреди Рановски.

В същото време председателят на транспорната комисия в парламента Настимир Ананиев каза, че се предвижда промяна в Закона за движение по пътищата, която изрично да посочи тяхната забрана за употреба, като се повишат и санкциите. Той изрази опасения, че проблемът е по-голям и широк отколкото показва статистиката и трябва да му се обърне повече внимание.

Проблемът с шофиращите, след употреба на наркотици, със сигурност е далеч по-сериозен, тъй като, според различни изследвания, минимум 570 хиляди българи са пробвали наркотици поне веднъж в живота си. В същото време проверка за употреба на упойващи вещества се прави, когато спреният водач се стори неадекватен на пътните полицаи, а тестът за алкохол даде отрицателен резултат.

Типичен пример е нашумелият случая с Жана Бергендорф, която причини катастрофа, а алкохол в издишания от нея възух не беше установен. Поведението на певицата обаче усъмни пътните полицаи и те я тествали и за наркотици, като резултатът се оказа положителен.

Масови проверки не се правят, тъй като при тестването на една проба се използват конкумативи с цена около 30 лева. Друг проблем е, че само десет областни дирекции на полицията разполагат с нужната екипировка за проверка за наркотици.

Контролът се извършва с комплекти за еднократно ползване и въведените в началото на тази година уреди DrugTest 5000 на фирма Dräger. В повечето случаи се използва устройството за многократна употреба. 

#Пътна полиция #СДВР #Бойко Рановски #наркотици #МВР #Жана Бергендорф #алкохол #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »