Хуманоиден робот се готви за мисия до Марс

Хуманоиден робот се готви за мисия до Марс
Снимка: YouTube
A A+ A++ A

Шотландски учени и експерти от НАСА са проектирали хуманоиден робот с надеждата да бъде изпратен на Марс в рамките на следващите пет години, пише в. "Дейли експрес".

Роботизираният хуманоид, наречен Валкирия на женските войнствени духове от скандинавската митология, е представен от университета на Единбург.

Роботът Валкирия напомня за андроида Си-Трипио от "Междузвездни войни", въпреки че е по-едър и не толкова дружелюбно изглеждащ като екранния персонаж.

За разлика от Си-Трипио Валкирия не може да говори. За сметка на това хуманоидът разполага със сензорна система, каквато хората не притежават - вграден в лицевата част лазерен радар, който отчита разстоянието до обекти.

Роботът Валкирия освен това може да ходи, има подвижни стави, умее да хваща предмети, оборудван е с чифт стереоскопски камери, изпълняващи функциите на очи, и разполага със сложен набор от сензори, благодарение на които реагира на допир и натиск.

Роботизираният хуманоид е проектиран по начин, който да улесни взаимодействието му с хора. Целта е той функционира като помощник на астронавтите, които НАСА планира да изпрати на Марс след 2030 година. Специалистите възнамеряват в по-близко бъдеще - в рамките на следващите пет години, първо да пратят Валкирия на Червената планета. Засега голямото предизвикателство пред тях е да научат хуманоида да взаимодейства с хора, за да може един ден да е полезен сътрудник на астронавтите в космически мисии.

Базовият хардуер на Валкирия е конструиран от специалисти на НАСА, след което роботът е изпратен в университета на Единбург, който има световна репутация в проектирането на умни роботизирани системи.

#Марс #мисия #НАСА #Единбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »