Върховният съд ще тълкува четири въпроса по делата за катастрофи по пътищата

Върховният съд ще тълкува четири въпроса по делата за катастрофи по пътищата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) ще трябва да тълкува четири въпроса във връзка с делата при транспортни престъпления, съобщи пресцентърът на съда. 

На 18 април Цацаров поиска ВКС да даде тълкуване на три въпроса. С разпореждане на председателя на съда Лозан Панов тълкувателно дело бе образувано на 19 април, а като докладчик бе определен Спас Иванчев. На 25 април искане за тълкуване направи и министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Днес Панов е разпоредил въпросът на Захариева да бъде добавен към образуваното вече тълкувателно дело, след искането на главния прокурор. Така ВКС ще трябва да тълкува четири въпроса. Според главния прокурор е необходимо уеднаквяване на практиката по темата дали следва да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализиране на наказанието на извършителя на пътно-транспортно произшествие (ПТП).

Друг въпрос на Цацаров е какво влияние следва да оказват данните за алкохолната концентрация на извършителя на катастрофа при определяне на по-тежката квалификация "особено тежък случай" или респективно за налагане на условна присъда.

Според главния прокурор различия в съдебната практика има и при освобождаването от наказателна отговорност. Според част от съдебните състави, когато при катастрофа са причинени телесни повреди или вреди на участвалите превозни средства, на възстановяване подлежат само имуществените вреди. Но тези състави изключват необходимостта от възстановяване на незаявените от пострадалите разходи за лечението им.

Добавеният въпрос на правосъдния министър е дали при карастрофа има съпричиняване на смъртта или телесната повреда от страна на пешеходец, когато шофьорът е карал с превишена скорост. И ако е налице съпричиняването, следва ли то да повлияе за налагане на по-леко наказание на шофьора.

Преди заседание на Висшия съдебен съвет на 27 април, Лозан Панов заяви, че след среща с майките на деца, пострадали от ПТП във ВКС, съдът е организирал събирането на противоречиви съдебни решения, за да им се направи анализ. При установяване на други въпроси, на които се налага тълкуване, ВКС ще ги допълни към вече поставените. Панов допълни, че на срещата се е обсъждала например и темата с непредпазливостта и умисъла като форми на вина при катастрофа.

#ВКС #тълкуване #Сотир Цацаров #Екатерина Захариева #наказателна огговорност #ПТП #катастрофа #разходи #лечение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »