Какво ще ни покаже армията на парада за Гергьовден

Какво ще ни покаже армията на парада за Гергьовден
БГНЕС
A A+ A++ A

Бойната сила на Българската армия ще бъде демонстрирана на парада за Деня на храбростта на 6 май в центъра на столицата. Въздушен парад ще има, мога да ви уверя и това ще бъде благодарение на високата подготовка на нашите летци и прекрасното осигуряване на нашия инженерно-технически и целия осигуряващ състав, каза за БГНЕС командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев.

Над площад “Княз Александър I” в Деня на Българската армия ще прелетят почти всички типове самолети и вертолети на въоръжение в българската военна авиация. Командирът е категоричен, че ще го направят независимо от метеорологичните условия. Във вторник в доста сложно време екипажите кацнаха на летище София. И днес на първата тренировка за парада времето не беше по-добро, но екипажите летяха.

И тази година хеликоптер Ми-17 с националния флаг ще открие парада. Зрителите ще могат да видят тройка вертолети, прелитащи на височина 100 метра. Тя ще е съставена от вертолетите Вell 206, Cougar и PANTER. Последният е в състава на Военноморските сили - той ще лети в единна формация с вертолетите от ВВС. Зрителите ще могат да видят PANTER за първи път на парада.

Една минута след хеликоптерите точно в 10.36 часа над площада трябва да прелетят и два транспортни самолета в двойка. Единият от тях е Ан-30 – самолет на въоръжение от 1975 г. Другият е на въоръжение от 2007 г. и е Спартан - този самолет може да бъде видян за втори път откакто го има на въоръжение в Българската армия. Капитан Симеон Танев, който е командир на екипаж на самолет Ан-30 каза, че ще прелят над София с 320 км/ч над 300 м. височина за около 4 мин.

Тази година над София ще прелети и учебна авиация. 3 самолета във формация „клин” ще преминат на височина от 250 метра и скорост от 360км/ч. Водач ще е L-39ZA Albatross, ескортиран от два самолета Pilatus РС-9М.
За първи път от много години сред пилотите на парада ще участват и лейтенанти. ”Те ще летят в първите кабини на учебно-бойните самолети, те ще водят разчетите, те ще пилотират. Това са младите летци от програмата за интензивна летателна подготовка, която преминава при много страхотен успех. Това е бъдещето на нашата авиация”, каза командирът на ВВС.

Последни над площада ще преминат МиГ 29 и два самолета Су 25. В края на март правителството даде зелена светлина за три проекта за армията - единият от тях е свързан именно с МиГ 29 и предвижда осигуряването на летателната годност на минимум 10 самолета МиГ-29 (два учебно-бойни МиГ-29 УБ и 8 МиГ-29А). Към момента се смята, че армията ни има 15 такива изтребителя. По данни на министъра на отбраната Николай Ненчев имаме 7 изтребителя, за по охрана въздушното пространство. След извършването на процедурата ще имаме вероятно 12. ВВС очакват и парламентът да даде зелена светлина за проекта за придобиване на нов боен самолет.

През жълтите павета ще преминат знаменен взвод и представителна част на Националната гвардия, гвардейският духов оркестър, Военна академия „Г.С.Раковски”, НВУ „Васил Левски“, блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместно командване на силите, „Военна полиция“. Във всеки от тях ще има по около 70 военни.

По жълтите павета ще премине и бойна техника. Това ще бъдат танкове, гаубици, бойна машина на пехотата, МТЛБ, БТР и др. Ще има и зенитно ракетни комплекси - „ОСА“ АК; „Точка“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125. Ще преминат бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“- и, бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили Пустинна котка. Военният парад започва в 10.00 ч. и тази година командващ парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

#парад #Гергьовден #ВВС #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"