Манолова става посредник за среща на българите в чужбина с премиера Борисов заради изборните промени

Манолова става посредник за среща на българите в чужбина с премиера Борисов заради изборните промени
БГНЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът Мая Манолова инициира среща с премиера Бойко Борисов и представители на български организации в чужбина във връзка с изборното законодателство, отнасящо се за гласуването зад граница, съобщиха от администрацията на омбудсмана. Това е станало ясно след разговора на обществения посредник с нашите сънародници днес, съобщи БТА.

Те са представили на Манолова петиция от над 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света. По време на разговора е била обсъдена и възможността омбудсманът да внесе жалба до Конституционния съд, тъй като според присъстващите представители на българските общности в чужбина новоприетите текстове в Изборния кодекс погазват текста от Конституцията, който гласи: "Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция".

Представителите на българските общности са били категорични, че сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.

"Смятам, че редица текстове от така гласувания наскоро Изборен кодекс са крачка назад от вече извоювани права на гражданите и това не е в полза на демократичния процес. Преди обаче да се възползвам от правомощието си да сезирам КС, ще поискам от Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, да излезе със становище по тях", е посочила Мая Манолова. Тя е допълнила, че ще изчака да види и дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.



#омбудсманът #Изборния кодекс #българи в чужбина #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »