Калфин очаква предложения от фондовете как ще се плаща втората пенсия

Калфин очаква предложения от фондовете как ще се плаща втората пенсия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин очаква пенсионните фондове да предложат промени в начина на плащане на втората пенсия.

„В момента няма фонд, на който предстои смяна на собствеността", подчерта Калфин, цитиран от БНР. Той обаче отказа да коментира по-конкретно предложените промени във втория стълб на пенсионната система, но бе категоричен, че не се прави опит за удар срещу частните дружества.

„Няма никаква национализация в предложението. Мисля, а и очаквам от фондовете да имат ясна позиция. Те общуват декларации общуват. Хубаво е да поискат среща днес с Горанов, не са искали среща с него", обясни социалният министър.

В отговор на въпрос има ли вариант в закона да бъде записано, че индивидуалните партиди от втория стълб могат да се унаследяват, Калфин отговори: „Точно това трябва да дойде от фондовете. В момента изискването е да плащат до живот втората пенсия и партидата да се унаследява. Така че по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине и все още има средства в партидата, отговорността е на тези, които управляват парите, на фондовете, те би трябвало да го предложат. Ако имат нужда от промени в закона, те трябва да са активната страна. Очаквам от тях отговор на този въпрос, а не от министъра на финансите."

Социалният министър опроверга твърденията, че промените в КСО е втора атака към пенсионните фондове, след като вече беше решено,че партидите могат да отидат в НОИ: „Слава Богу, мина една година и видяхме, че атака срещу пенсионните фондове няма. Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях, и всички тези приказки, някои от тях с една доза истерия, които се развиваха за национализация, "взимат парите на хората", оказа се, че не са верни. Няма смисъл да повтаряме втори път същата сценка."

#вицепремиер #Ивайло Калфин #КСО #НОИ #втора пенсия #партида #закон #пенсионни фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"