Еврокомисията ще предложи реформа на правилата за предоставяне на убежище в ЕС

Еврокомисията ще предложи реформа на правилата за предоставяне на убежище в ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия се очаква днес да предложи реформа на правилата на ЕС за предоставяне на убежище, предаде агенция „Ройтерс", като се позова на източници в Брюксел.

Миналия месец ЕК предложи промяна на правилото в така наречената Дъблинска система за прием на мигранти, според което отговорността за обработката на молбите за убежище се пада на първата страна членка, в която е влязло съответното лице. Този механизъм досега поставяше в тежко положение Гърция и Италия, които са едни от първите страни в ЕС, в които влизат най-много мигранти.

Според два европейски източника ЕК ще предложи сега мярка, която запазва принципа на "първата страна", но същевременно включва централизирана схема за разпределяне на кандидатите за убежище из Европа. Това ще даде възможност на граничните страни в ЕС да пренастаняват кандидатите за убежище в други европейски страни, ако броят на новодошлите на границите им мигранти е прекалено висок за тях.

Всяко едно предложение за реформа ще трябва да спечели подкрепата на мнозинството от 28-те страни членки, както и подкрепата на Европейския парламент, за да влезе в сила. Европейски представители и дипломати не очакват съгласите по тази реформа да се постигне бързо, отбелязва Ройтерс.

Според медии се очаква ЕК да предложи днес и глоби за онези страни членки, които не приемат кандидати за убежище от страните членки, залети от бежанци, предаде ДПА.

Германският в. "Велт" пише, че онези, които отказват да участват в механизъм за разпределяне на кандидатите за убежище могат да бъдат глобени с 250 000 евро на всеки кандидат за убежище, който отказват да приемат. Тези пари може да отидат за страните, които в крайна сметка ще обработят молбите на кандидатите за убежище, допълва германското издание.

Същевременно днес се очаква ЕК да даде зелена светлина на страните членки, които биха искали да удължат като извънредна мярка контрола по вътрешните граници в Шенгенската зона, въведен заради миграционния натиск и заради терористичната заплаха, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

През уикенда пет страни от ЕС, които въведоха такъв контрол по границите си - Австрия, Дания, Германия, Франция и Швеция - отправиха подобно искане към ЕК.
Преди два дни говорителката на ЕК Мина Андреева каза, че ЕК вероятно ще предложи тази седмица удължаването на граничния контрол за 6 месеца, предаде ДПА.

 

#ЕС #убежище #Брюксел #мигранти #дипломати #ЕК #Шенген #миграционен натиск #уикенд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »