Полицейските проверки на пътя отново ще се снимат с камери

Полицейските проверки на пътя отново ще се снимат с камери
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички проверки от "Пътна полиция" отново ще се заснемат от камери, съобщава в. "Сега". Правилото, което миналата година бе отменено от вътрешния министър Румяна Бъчварова, сега ще бъде върнато, предвижда нова антикорупционна стратегия на МВР. Според нея видеонаблюдението в полицейските автомобили е основна мярка срещу корупцията.

Главната дирекция "Национална полиция" вече е обявила обществена поръчка за доставка на 300 камери. Прогнозната цена за тях е близо 1.95 млн. лева без ДДС, като освен доставката и монтирането на техниката, поръчката включва и обучение на 70 служители от МВР.

Видеозаписите на проверките на пътя бяха въведени през 2014 г., след появата на любителски клип на полицай, който взима подкуп. Тогава бяха купени 140 камери, а единствените, които имаха право да спират за проверка автомобили останаха служителите на КАТ. По-късно вътрешният министър Румяна Бъчварова отмени тази мярка с мотива, че така контролът върху нарушителите ще бъде по-ефективен.

По информация от източници на "Сега" причината за връщането на камерите в патрулните автомобили е, че след отстраняването на "Охранителна полиция" от пътя броят на наложените глоби рязко е спаднал. "От МВР са се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно", пише изданието.

#Пътна полиция #камери #проверки #видеонаблюдение #Румяна Бъчварова #глоби #КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"