Еврокомисията ще препоръча визите за турските граждани в Шенген да паднат

Еврокомисията ще препоръча визите за турските граждани в Шенген да паднат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще представи днес доклада си за евентуалното падане на визите за краткосрочен престой в Шенген за турски граждани.

Според източници от Брюксел на "Файненшъл таймс", "Гардиън" и Би Би Си, Еврокомисията ще препоръча либерализацията и след това решението ще остане в ръцете на Европейския съвет и парламента.

Анкара трябва да изпълни общо 72 изисквания, за да бъдат допуснати турците да пътуват в шенгенското пространство без визи за срок от 90 дни.

Това е част от споразумението на ЕС и Турция за борба с мигрантската криза. Според него Евросъюзът връща всички мигранти, които са пристигнали в Гърция от Егейско море и нямат право на убежище или не желаят да подадат документите си. За всеки върнат сириец, ЕС приема по един сирийски бежанец, който се намира в Турция.

Падането на визите трябва да се случи най-късно до края на юни, ако Турция изпълни необходимите условия, гласи документът.

Въпреки това висш източник от ЕС твърди пред в. "Гардиън", че вероятно визите няма да паднат веднага и ще се търси компромис, като облекченията бъдат предложени първо на отделни групи хора – студенти, бизнесмени и притежатели на биометрични паспорти.

Наскоро турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара е изпълнила всичките си ангажименти от сделката за мигрантите и очаква падането на визите. Той допълни, че ако това не се случи до края на юни, Турция няма да спазва споразумението повече.

Франция и Германия са поискали създаването на извънреден механизъм за прекратяване на безвизовите пътувания за период от шест месеца, ако турските граждани започнат да остават нелегално в Европа или пристигнат като туристи и след това поискат убежище. Двете правителства настояват и за възможност да оттеглят разрешенията за пътуване, ако Турция спре да изпълнява нужните критерии, пише в. "Гардиън".

До 20 април в Турция са върнати 325 незаконни мигранти, а в ЕС са презаселени 103 сирийски бежанци, показват данните на Еврокомисията.

 

#Европейска комисия #Турция #Шенген #визи #граждани #Анкара #Ахмед Давутоглу #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"