Индиана донесе на Тръмп решителния нокаут срещу противниците му

Индиана донесе на Тръмп решителния нокаут срещу противниците му
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тед Круз обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом след като загуби надпреварата на Републиканската партия за Индиана, съобщи Си Ен Ен.

Тед Круз благодари за подкрепата, но призна, че няма вече и теоретичен шанс да спечели. На вота той взема около 30% срещу близо 54% за Доналд Тръмп..

Очаквано Доналд Тръмп спечели щата Индиана. Още след затварянето на последните избирателни секции в този индустриален щат американски телевизии обявиха Тръмп за победител.

След Индиана изглежда, че никой не може да спре Доналд Тръмп от получаването на номинацията на партията за президентските избори в САЩ през ноември, коментира Си Ен Ен.

"Ако спечелим Индиана, всичко приключва", каза във вторник милиардерът от Ню Йорк. За Круз поражението е особено тежко, защото като представител на религиозната десница в партията той хвърли всички сили да попречи на Тръмп да отиде на конгреса с достаътчно делегати. Освен това зад Круз застана губернаторът на щата Майк Пенс.

На 10 май републиканците ще гласуват в Небраска и Западна Вирджиния за общо 70 делегати, на 24 май кандидатите им ще си разпределят пропоционално 44 делегати от щата Вашингтон и големият ден е 7 юни, когато Калифорния ще избере 172, а с предварителните избори в още 4 щата броят им надхвърля 200.

Кори Левандовски, един от ключовите съветници на Тръмп, каза във вторник пред CNN, че той ще отиде на конгреса с 1300-1400 делегати.

Доналд Тръмп, който никога не е заемал изборен пост, победи всички останали 16 претенденти и опроверга всички прогнози, че кампанията му ще се разпадне заради изключително агресивния му стил и постоянни прояви на ксенофобия, ислямофобия, женомразство. Тепърва ще се види дали всичко това не е било успешна стратегия за събиране около себе си на недоволните от традиционните лидери на популярния от риалити шоу милиардер и дали в оставащите месеци до изборите той ще промени стила си към прилягащ повече на президент на САЩ, но с риск да изгуби част от симпатизантите си.

Хилари Клинтън бе победена в Индиана от Бърни Сандърс, събрал 52.7% от гласовете за разпределяне на 83 делегати. Така демократическият социалист най-вероятно ще има общо 1443 делегати при необходими за победа на партийния конгрес 2383. Това удължава за бившата първа дама и Държавен секретар на САЩ състезанието за номинация на Демократическата партия, но нейната преднина изглежда убедителна с 2217 делегати.

 

#Тед Круз #Доналд Тръмп #републиканци #Белия дом #САЩ #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"