В Дания отвори врати свободно училище

В Дания отвори врати свободно училище
A A+ A++ A

Историята на съвременното средно образование в Дания започва преди близо два века под силния обществен натиск за промени в държавата. Още тогава датчаните решават, че са способни да поемат отговорността за организацията на политическия, икономическия, религиозния си живот и за образованието на децата си.

Правото на родителите да решават как и къде да образоват децата си е узаконено през 1814 година. Малко след това започват да се откриват така наречените „свободни училища“, легитимирани със закон през 1855 г., а от 1908 г. държавата започва да ги финансира, като практически ги прави достъпни за всички. Днес в Дания има около 1300 държавни и 550 свободни и частни училища. Свободните училища се управляват от настоятелства, избрани на годишно общо събрание на родителите. Настоятелствата избират директора, той пък назначава учителите.

За разлика от държавните училища, свободните имат право да планират дейността си, да избират начините на обучение и оценяване на учениците, те обаче трябва да бъдат подробно описани и публикувани на сайта на училището. Учебните предмети не са задължително такива, каквито са в държавните, а учителите много често сами подготвят учебните материали за децата.

Качеството на обучението се контролира от надзорници, които докладват на родителите и на министерството на образованието. В края на средния курс учениците от свободните училища трябва да покажат резултати, сравними с държавните, но пътищата им за постигане са различни. Различна е педагогическата работа, ценностите, приоритетите, начините за сформиране на групи и екипи.

Това, на което особено много се държи в тях, е духът на сътрудничество, толерантност и демократичност, така необходими за гражданите на едно свободно и демократично общество, разказва Питер Пидерсен, председател на Датската асоциация на свободните училища и на Управителния съвет на Академията за подготовка на учители за свободните училища, в рубриката „Всичко за образованието“.

#Дания #училище #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"