90 джамии с екстремистки тенденции в Германия, службите ги наблюдават

90 джамии с екстремистки тенденции в Германия, службите ги наблюдават
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен изрази особена загриженост относно екстремистките тенденции в германските джамии, подчертавайки, че близо 90 религиозни сгради на мюсюлманите в страната са поставени под тайно наблюдение. 

Службата следи както религиозни, така и политически екстремисти, но мюсюлманите в Германия не са обекти на целенасочено разузнаване. Маасен предупреди, че в дебата за исляма обикновените последователи на религията не бива да бъдат приравнявани с терористи. Същевременно той подчерта, че страната се нуждае от широка обществена коалиция, която да се изправи срещу радикализма.

"Затова се нуждаем от умерените мюсюлмани в Германия, които искат заедно с нас да се противопоставят на екстремизма", обясни ръководителят на службата за сигурност. 

Маасен призна, че заплахата от извършването на терористични нападения в Германия все още е твърде висока, разкривайки, че към региона на въоръжения конфликт в Близкия Изток са заминали над 800 души, притежаващи германски паспорт, 260 от които вече са се върнали обратно на територията на ФРГ. Така че "сега имаме един сценарий с много възможни атентатори, които биха могли да атакуват Германия", заяви ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията. Поради тази причина Маасен призова на службата да бъдат дадени по-широки правомощия, за да реагира адекватно на променената ситуация със сигурността. 

#джамии #екстремизъм #Германия #служби #наблюдение #Ханс-Георг Маасен #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"