Гергьовските агнета по-евтини от великденските
Земеделският министър Мирослав Найденов увери, че агнешкото за Гергьовден почти на 100 процента е българско производство, а цените са по-ниски от великденските.
Вносът е съвсем малък процент и то на замразени, а не на живи животни, предимно от Австралия и Нова Зеландия, посочи министърът в ефира на Дарик радио в събота.
„Цените на агнето този Великден бяха по-ниски, отколкото миналата година, а на Гергьовден са по-ниски, отколкото на Великден. Така че и тази прогноза се сбъдна, тъй като Гергьовден е последният възможен празник, на който българските овцевъди могат да реализират своята продукция и те този път заложиха на оборота, а не на принципа „ден година храни”, каза още Найденов.
По думите му, ако някъде има спекула в цените на агнешкото, тя не е при българските животновъди, а в магазините.
„Хората имат доста голям избор като потребители. Българите, тези които са опитали вносното и преди това са консумирали само българско, винаги ще предпочетат българското. Още повече, че българското се търси. Не е нужно да убеждавам, на вкус и цвят приятели няма. Аз мисля, че хората избират правилното, а то е българското”, категоричен беше земеделският министър Мирослав Найденов.
Още по темата:
- » Близо 1 млн. българи ще пътуват за Великден
- » Какви цени на храните да очакваме по Великден?
- » 500 000 агнета в чиниите на българите по празниците