Отбелязваме 140 години от Априлското въстание

Отбелязваме 140 години от Априлското въстание
A A+ A++ A

Днес отбелязваме 140-та годишнина от Априлското въстание. Център на честванията и тази година е Панагюрище. На тази най-светла дата в националния ни календар отдаваме почит и дълбока синовна признателност на героите от Април, които сложиха своя живот пред олтара на свободата и с пролятата си кръв миропомазаха челото на възраждаща се България.

Тържествата ще започнат в 10.00 часа с празнично шествие, съпровождано от духовници, които ще пренесат светините на Април от Историческия музей до площад "20 април".

В 10.30 минути ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме на Република България. Жителите на Панагюрище ще поднесат венци и цветя пред мемориала "Априлци".

В 17.00 часа в подножието на Маньово бърдо над Панагюрище ще започне историческият спектакъл - възстановка "Мъжество и саможертва", който ще пресъздаде славните и драматични събития от обявяването на въстанието до отбраната на Панагюрище.

Кулминацията на тържествата е в 20.30 часа с митинг-заря, който програма "Хоризонт" ще предаде пряко от площад "20 април". Официалното слово по повод 140-та годишнина от Априлското въстание ще произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Честванията, посветени на годишнината от Априлското въстание започнаха снощи в Клисура с тържествена заря - проверка. В словото си министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна че предизвикателствата, пред които се изправят сега България и Европа изискват трудни решения, но те ще бъдат преодолени, като се следва завета на априлци.

#Априлско въстание #Панагюрище #тържества #спектакъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"