Историята на традицията за боядисване на червени яйца

Историята на традицията за боядисване на червени яйца
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Боядисването на червените яйца е древна християнска традиция, каза отец Стилиян от храма „Свети Никола” в град Черноморец, Община Созопол.

Според преданието Мария Магдалена боядисала червено яйце и го занесла на императора , поднесла му го като дар и казала „Христос Възкръсна!” и той възкликнал „Наистина ли възкръсна?” . Оттам до сега остава като традиция да се поднася на този празник червеното яйце с християнския поздрав „Христос Воскресе!”. 

„На Велика събота вечерта е Възкресението Христово. Има много хубава традиция да се чества и в неделя по обяд, обикновено в полунощ, в 24.00 часа, Второ възкресение за тези, които не са могли да присъстват на вечерната служба в събота.’’, каза още отец Стилиян. Той разказа, че на Велика Събота е денят, когато е и погребението на Спасителя. През този ден Църквата в своите последования и молитви възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в Ада. На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден - Велики петък. Днес християнските православни семейства месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Принася се в символична жертва и пасхалното агне. 

#Исус Христос #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай