Ангелов: Факири сме в разпределянето на пари за армията

Ангелов: Факири сме в разпределянето на пари за армията
Поведението и на двамата летци в екстремната ситуация заслужава признание, заяви Аню Ангелов по повод инцидента с изтребител МиГ-29. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерство на отбраната е „факир” по отношение на разпределянето на средства за армията, така че да се намери баланс между модернизиране и поддръжка на техниката и по-усилена бойна подготовка, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той посочи, че е наясно, че България не покрива всички стандарти, които покриват по-големи и по-богати държави, но, по думите му, се прави всичко възможно да се намери баланс между модернизиране и поддръжка на техниката, заделяне на повече средства за бойна подготовка, летателни и плавателни часове.

„Мисля, че сме направо факири в това отношение", подчерта министърът на отбраната в интервю за БТА.

Поведението и на двамата летци в екстремната ситуация заслужава признание, заяви Аню Ангелов по повод инцидента с изтребител МиГ-29.

„Аз се радвам, че са живи и здрави и че избегнаха по-сериозни последици. Оттам нататък всеки ще направи своите изводи. Ще изчакаме препоръките и предписанията на окончателния доклад и въз основа на тях ще предприемем съответните мерки, включително и промени в правилата на ВВС, в инструкции и процедури за експлоатация, каза министърът.

За екипа български военни, който попадна под обстрел в Афганистан на 16 април, той посочи, че са взети всички мерки да бъдат предпазени техният живот и сигурност.

„Не пестим от средства за индивидуална защита на военнослужещите на мисии зад граница и се чуваме ежедневно с командирите им”, заяви Аню Ангелов.

По повод планираното преструктуриране на формирования и извършването на съкращения тази година, предвидени в Плана за развитие на въоръжените сили, министърът изрази очакванията си, че тези, които са мотивирани да служат, ще имат възможност да останат в редиците на армията. Реално съкратените няма да са повече от 2300 - 2400 щатни бройки, посочи Ангелов.

За възможно удължаване на изтичащия скоро мандат на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и кого министърът ще предложи за поста, Аню Ангелов отново заяви, че той и екипът му работят изключително добре с генерала.

„Нямаме някакво междуличностно напрежение или неразбирателство”, посочи министърът, според когото казусът е чисто юридически и ще бъде изяснен с правно тълкуване, „и то не само на юристите в министерството".

„Бъдете уверени в себе си и разчитайте на подкрепата на своите командири, на волята на ръководството на отбраната да осигури условия за развитието ви като доказани професионалисти", е посланието на министъра към военнослужещите в навечерието на армейския празник – 6 май.

„Утрешният ден е повод да преосмислим постигнатото през последната година – българските военнослужещи имат основание да се гордеят с по-добрата си бойна подготовка, която доказват както в реални военни операции на НАТО и ЕС, така и при подпомагане на населението при бедствия, както беше през изминалата зима. Те трябва да знаят, че ръководството на Министерство на отбраната и техните командири също се гордеят с тях. Върнахме фокуса върху бойните способности и ще продължим да работим за изграждането им. Те ще ни дадат ново самочувствие, сили и енергия да се справяме с трудностите”, посочи министърът.

„Непосредственият контакт с военнослужещите е приоритет за политическото и военното ръководство и бъдещето на армията ни ще бъде такова, каквото заедно успеем да го постигнем и изградим”, подчерта Аню Ангелов в посланието си по повд 6 май.

Най-вероятната причина за падането на изтребителя край Пловдив миналата седмица е грешка в експлоатацията на авиационната техника при излитане. Това е показал предварителният доклад по случая, обяви военният министър преди дни.

При инцидент с МиГ-29 по време на учебен полет пилотите майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев катапултираха, а машината се разби и изгоря между пловдивските села Царимир и Голям чардак.

#Министерство на отбраната #министър на отбраната #Аню Ангелов #МиГ-29 #Афганистан #армия #6 май #България #ВВС #ген. Симеон Симеонов #началник на отбраната #НАТО #ЕС #Пловдив #майор Илия Дойчинов #капитан Петър Методиев #Царимир #Голям чардак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"