Германия предупреди: След закриването на Балканския маршрут все повече мигранти ще тръгнат към Европа през Средиземно море

Германия предупреди: След закриването на Балканския маршрут все повече мигранти ще тръгнат към Европа през Средиземно море
БГНЕС
A A+ A++ A

Германското правителство е загрижено от опасността все повече мигранти през това лято да се опитат да се доберат до Европа, потегляйки от Либия през Средиземно море, за да достигнат бреговете на Италия. Това каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер и подчерта: "Балканският маршрут" за мигранти е част от миналото.

Според него мигрантите вече не би трябвало да имат възможност да използват т.нар. "Балкански маршрут", за да достигнат до Германия. "За всички е ясно, че "Балканският маршрут" е част от историята и повече не би трябвало да може да се използва като път, през който мигрантската вълна да достига до Австрия, Германия и държавите от Централна Европа", каза вътрешният министър по време на визитата си в град Потсдам.

Томас де Мезиер подчерта, че на този етап се поставя въпросът за опасността от възникването на алтернативни маршрути. "Естествено ние сме загрижени от факта, че може да се достигне до увеличаване на броя на бежанците, които ще пристигат от Либия в Италия", каза още министърът. Томас де Мезиер разговаря със своя австрийски колега Валтер Соботка по този въпрос. Двамата постигнаха съгласие около въпроса, че Италия трябва да направи повече за защитата на южната си морска граница.

През т.нар. "Балкански маршрут" от Гърция, през Република Македония, Сърбия, Хърватия и Словения до Австрия и Германия през изминалата година минаха поне 750 000 души. От началото на годината до затварянето на границата с Гърция от страна на властите в Македония през този маршрут минаха около 90 000 души. Гърция продължава да държи на границата с Македония в лагера Идомени /Сехово/ около 10 000 мигранти. На два пъти тази година - на 14-ти март и на 10-ти април, няколко хиляди нахлуха на територията на Македония, но силите на реда веднага ги върнаха обратно на гръцка земя.

#мигранти #балкански маршрут #Средиземно море #Либия #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"