Депутатите в турския Меджлис се сбиха, най-малко петима са ранени

Депутатите в турския Меджлис се сбиха, най-малко петима са ранени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До бой между депутатите се е стигнало в турския парламент днес, предаде АП. Съобщава се за най-малко петима ранени.

Повод за сблъсъците е станал нов спорен законопроект, предложен от управляващата "Партия на справедливостта и развитието".

Той се отнася към имунитета на депутатите и предвижда те сами да се отказват от него.

Това обаче ще засегне народните представители от опозиционната прокюрдска партия, които могат да бъдат обвинени и за тероризъм. Такива са опасенията срещу него.

Партията вече бе обвинена от президента Реджеп Ердоган, че поддържа кюрдските бунтовници, срещу които турските власти водят война. Тя обаче отрича да има такива връзки.

Стигна се до размяната на юмруци, след като депутат от прокюрдската партия започна реч пред парламента, в която призова за отдаване на почит на всички „цивилни и деца, станали жертва на служители на силите на реда“ при операциите срещу кюрдското население в Турция.

„Аз помня цивилните, които наскоро бяха убити при обстрел в град Силопи. Помня 34-те души, включително и деца, които бяха брутално бомбардирани от турски военни самолети в Улудере преди четири години”, заяви Ферхат Юнче.
Депутатите на управляващата партия реагираха остро, като последваха викове и обвинения, че той е привърженик на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В отговор Енчю заяви, че тези, които го обвиняват, са всъщност терористи.
След боя, в който участваха десетки депутати, сред които и жени, заместник-председателят на парламента Ахмет Айдън обяви почивка, а решението за сделката с ЕС беше отложено за 2 май.

Опитите на един от депутатите й да призове колегите му да почетат жертвите в Югоизточна Турция при акциите на властите също стана повод за сблъсъци.

#депутати #Парламент #бунтовници #имунитет #законопроект #тероризъм #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"