Супер Луна и звезден дъжд на Гегьовден

Супер Луна и звезден дъжд на Гегьовден
Луната ще изглежда не само по-голяма на небето, но и по-ярка. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Луната на 5 срещу 6 май ще изглежда много по-голяма – освен в пълнолуние, тя ще е в перигей, съобщи в. „Дейли мейл".

По данни на НАСА тази нощ разстоянието между Земята и естествения й спътник ще бъде само 356 953 километра, което е с около 16 хиляди километра по-близо, предаде Дарик.

Супер Луната, както се нарича пълнолунният естествен спътник на Земята в перигей, ще предизвика по-силни приливи по целия свят. Приливните сили, които тя упражнява, тогава ще се увеличат с 42 процента.

Луната ще изглежда не само по-голяма на небето, но и по-ярка – ще свети с 16 процента по-силно при изгряването си днес и с 30 процента повече в сравнение с другите пълнолуния през 2012 г.

Луната по пълнолуние е с различен размер заради овалната форма на орбитата си. Едната й страна – перигеят, е с около 50 000 км по-близо до Земята от другата – апогея.

В перигея Луната изглежда с около 14 процента по-голяма и с около 30 процента по-ярка, отколкото в апогей, посочва БТА.

Пълнолунието в перигей е съпътствано с по-силни приливи, но в това няма нищо обезпокоително, изтъква американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

На повечето места лунната гравитация в перигей вдига приливите само с няколко сантиметра. Местният релеф може да засили ефекта до около 15 см, което не е чак причина за безпокойство от наводнение.

„За да видите Супер Луната в пълния й блясък, погледнете я точно след като е изгряла или преди да залезе, когато е най-близо до хоризонта. Тогава можете да я видите над дървета или над сгради – ефект, който създава оптична илюзия и тя изглежда още по-голяма, отколкото е в действителност”, пише сайтът Спейс.

Въпреки суеверията Супер Луната не предизвиква бедствия. Подобно явление има приблизително веднъж на 1 година. Следващото ще е на 23 юни 2013 г.

На 5 и 6 май ще сме свидетели и на максимума на метеорния поток Ета Аквариди. В утринните часове на 5 май метеорният поток Ета Аквариди ще достигне максимална активност от 60-70 метеора на час. Пълнолунието на 6 май ще затрудни наблюдението на слаби метеори.

Радиантът на метеорния поток се намира в съзвездието Водолей, което изгрява около 4 часа сутринта. Появяването на метеори трябва да се очаква в южна и източна посока.

#Супер Луна #Земята #Луната #НАСА #Водолей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »