Разузнаването на Ватикана се зае твърдо с финансовите измами

Разузнаването на Ватикана се зае твърдо с финансовите измами
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През миналата година са постъпили 545 сигнала за подозрителни финансови операции, което е значително повишение в сравнение със 147 сигнала от предходния период.

Това се казва в официално представен годишен доклад на Управлението за финансово разузнаване (АИФ) на Светия престол и на Държавата град Ватикана, съобщава БТА.

Докладът за 2015 година бе представен от председателя на АИФ Рене Брюлхарт и от директора на управлението Томазо Ди Руца със съдействието на говорителя на Светия престол отец Федерико Ломбарди.

Данните обаче не се дължат на увеличаване на потенциалните незаконни дейности, а са обусловени от редица фактори като повишените изисквания на новото ватиканско законодателство, на произтичащата от него по-голяма бдителност, както и на задълбоченото международно сътрудничество, казват от Ватикана.

До блюстителя на правосъдието (титла, съответстваща на главен прокурор в светска държава) са изпратени 17 докладни записки за по-нататъшно разследване от магистратурата. АИФ отбелязва 380 съвместни разработки с чуждестранни партньорски служби срещу 113 през предходната година.

Стабилизиран е броят на изходящите трансгранични преводи на суми, надхвърлящи 10 хиляди евро, който е възлязъл на 1196 през отчетния период, се посочва в доклада. АИФ бе създадено през 2010 година от папа Бенедикт Шестнадесети, а през 2013 година папа Франциск утвърди новия статут на управлението.

Същата година АИФ стана член на "Групата Егмон" (Egmont Group), която обединява финансовите разузнавания на 151 страни. Тя е основана през 1995 година на учредителна среща в двореца "Егмон Аренберг" в Брюксел, където се помещава белгийското министерство на външните работи. През 2008 година групата установи постоянния си секретариат в Торонто, Канада.

АИФ има подписани двустранни споразумения за обмен на информация с финансовите разузнавания на 27 страни, като в района на източното Средиземноморие и Балканите това са Албания, Кипър, Румъния и Словения.

Същевременно бяха отправени препоръки за засилване на дейностите по съдебно преследване на нарушителите. Ватикана прие препоръките, като отбеляза, че по отношение на боравенето с незаконни пари и тяхното изпиране са необходими не само веществени доказателства, но и такива, които показват предварително познаване на незаконния произход.

 

#Ватикан #магистратура #правосъдие #законодателство #споразумение #пари #информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"