Стрийт фест във Варна за Дните на Европа

Стрийт фест във Варна за Дните на Европа
Събитието е начин за отпразнуване на споделеното наследство на Европа и добрите страни на съвременното европейско общество. Снимка: rollingdays.com
A A+ A++ A

Предстои петото издание на младежкия Стрийт фест за Дните на Европа в град Варна.

Събитието е начин за отпразнуване на споделеното наследство на Европа и добрите страни на съвременното европейско общество, съобщиха организаторите.

„Затова обединяваме двата празника на континента – 5 и 9 май (празнувани съответно от Съвета на Европа и Европейския съюз)”, споделят още организаторите, цитирани от БГНЕС.

Така, според тях, акцентът ще бъде върху младите граждани на Европа, тяхната идентичност, местното самосъзнание и общи европейски ценности като разбирателство, съжителство на различията, пълноценно общуване между поколенията, изграждане на общностно съзнание и отговорно отношение към заобикалящата среда.

Специален фокус в рамките на юбилейното пето издание на феста е отбелязването на 20 години от стартирането на програма LIFE на Европейския съюз, представляваща финансовия инструмент на ЕС в сферата на опазването на околната среда и биологичното разнообразие.

Благодарение на нея през тези години са били подкрепени 3 506 проекта на организации и институции в Европа на обща стойност от близо 2.5 млрд. евро в полза на природата и е дадена реална възможност на гражданските организации да действат активно в посока запазване и възстановяване на природното богатство на континента.

Изданието на феста се осъществява по инициатива на Младежка неформална група „Аморфа" в партньорство с Община Варна (Дирекция „Младежки дейности и спорт") и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), с участието на младежки неправителствени организации и групи от Варна и млади улични спортисти и артисти.

Фестът започва на 5 май в 14:00 ч. в Морската градина (под Пантеона) – важен символ за всички варненци на отношението им към съхраняването на природата.

Откриващо събитие на инициативата е изложбата „Контрасти" на двама млади фотографи в Галерия „Архис" на 4 май от 17:00 ч.

#Варна #Съвета на Европа #Европейския съюз #Европа #LIFE #ЕС #Българското дружество за защита на птиците #БДЗП #Морската градина #Пантеона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници