Търговията с фалшификати генерира 461 милиарда долара годишно

Търговията с фалшификати генерира 461 милиарда долара годишно
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесът с фалшиви стоки е набъбнал в световната индустрия до стойност около 461 милиарда долара, сочи нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Търговията на фалшификати е достигнала 2,5% от световната търговия през 2013 г., което е сериозно увеличение в сравнение с 2008 г., когато е била 1,9%. Според данни от митниците, където се изземат „ментета“, най-засегнатите марки от фалшификатите са Rolex, Nike, Ray Ban и Louis Vuitton.

Най-фалшифицираният артикул са обувките, следвани от дрехи, кожени изделия и различни уреди, сочи докладът, който е изработен в партньорство със Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз. ОИСР сочи Китай като №1 като производител на фалшифицирани стоки и отбелязва, че вносът на „ментета“ в ЕС съставлява около 5% от целия внос.

На пръв поглед закупуването на фалшива чанта или пиратски филм може да изглежда безобидно, но докладът предупреждава, че става дума за "значителна икономическа заплаха, която подкопава иновациите и възпрепятства икономическия растеж." В крайна сметка, това вреди на фирмите, които създават оригиналните продукти. Освен това продажбата на фалшиви фармацевтични продукти и детски играчки може да има опасни последствия за здравето и безопасността


#фалшификати #обувки #дрехи #стоки #кожени изделия #ОИС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"