Депутат предлага преграда да спира неправилните изпреварвания в Кресненското дефиле

Депутат предлага преграда да спира неправилните изпреварвания в Кресненското дефиле
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Кресненското дефиле е един от най-опасните пътни участъци в България, има концентрация на тежките катастрофи в едни пет километра от цялата му дължина, като предложих там да се монтират пластмасови или гумени заграждения, които не позволяват преминаване в насрещното платно", каза днес по БНТ председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Той допълни, че в най-рисковата част на шосето няма как да се осъществява полицейски контрол, защото не е безопасно да се спират автомобили. Това вероятно е и една от причините там да има тежки катастрофи, след рисковани изпреварвания на забранени места.

"Монтирането на прегради вероятно ще забави малко трафика, но нали все пак най-важното е да стигнеш жив", каза още Ананиев. 

Настимир Ананиев цитира още един "черен" пътен участък Русе – Бяла. Председателят на транспортната комисия посочи още, че ще е добре да се изготвят информационни досиета на опасните отсечки по шосетата, като се посочат най-проблемните места, а пътната агенция и МВР анализират данните и предложат варианти за обезопасяването на шосетата.

Ананиев подчерта, че от началото на годината има увеличаване както на броя на загиналите, така и на ранените по пътищата в сравнение със същия период на миналата година.

Като сериозен проблем депутатът от Реформаторския блок посочи шофиращите без книжка. "КАТ спира по 600 човека на седмица без книжки. Предлагаме да се вдигне глобата. Сега тя е между 100-300 лева, а искането е да скочи на 1000-1500 лева при първо провинение и на между 3000 и 5000 лева за второ.

В отговор на въпрос, Ананиев посочи, че има и предложения това провинение да се криминализира, но за момента няма как да се приеме, тъй като затворите нямат капацитет да поемат толкова много нови обитатели. Депутатът все пак уточни, че се обсъжда и варианта, хванатите да карат без книжка, да полагат общественополезен труд. Друга идея е да се налагат санкции и на хората, предоставили колата си на човек без книжка.

По повод подготовката на водачи, Ананиев призова КАТ да проверяват възпитаници на коя школа са новите водачи, причинили тежки катастрофи. "Може да се окаже, че има школи, които с цел печалба, създават убийци на пътя", аргументира се той.

Председателят на транспортната комисия препоръча и одити на предлагащите подготовка на водачи фирми, основно чрез тайни клиенти, които да проучат дали ниските цени на курса не са за сметка на подготовката. Ананиев се обяви и за промени в нормативната уредба, като се върне полигона и се увеличат часовете за нощно кормуване.

Депутат припомни и че има идея за ограничаване на мощността на колите, които новите водачи имат право да карат и задължаването им да шофират нощем само с придружител.

По повод изнесена статистика от началника на КАТ тази сутрин, че една трета от проверените за наркотици действително са употребили такива, Ананиев каза, че се предвижда промяна в закона, която изрично да посочи тяхната забрана за употреба, като се повишат и санкциите.

Ананиев изрази опасения, че проблемът е по-голям и широк отколкото показва статистиката и трябва да му се обърне повече внимание. Депутатът поясни, че вече има изготвен проект за промени в Закона за движение по пътищата, в който всички предложения са включени, но заради ударното гласуването на изборния кодекс, той не е влязъл за обсъждане в пленарна зала тази седмица.

#Кресненско дефиле #транспортна комисия #МВР #КАТ #шофьор #глоба #трафик #шосе #път

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"