Газпром с нов вариант на Южен поток от Крим до Варна

Газпром с нов вариант на Южен поток от Крим до Варна
БГНЕС
A A+ A++ A

Русия е в правото си да избира маршрути за експортни доставки, които представляват най-малък риск за газовите договори, заяви съветникът на генералния директор на „Газпром експорт“ Андрей Конопляник на Централноевропейския газов форум, който се провежда в Братислава, пише 3e-news.

Сигурността на доставките на газ стана една от основните теми на форума. Това в частност каза еврокомисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, пише Вести. Председателят на съвета на директорите на компанията „Газпром“ Виктор Зубков на свой ред заяви, че Русия е готова да обезпечи надеждността на доставките на газ за Европа.

„За Европа и в дългосрочна перспектива не се очертава алтернатива на руския газ. Русия е готова да обезпечи надеждни доставки за европейските партньори“, подчерта Зубков. По думите му, „Газпром“ носи отговорност за сигурността на доставките на гориво за Европа и Русия се стреми да гарантира тяхната надеждност.

Нарушение в условията на договорите заплашва „Газпром“ с арбитражни дела, въпреки че през 2006 и 2009 г.,, когато имаше спиране на доставките на руски газ за европейските потребители това за щастие не се случи, отбеляза Андрей Конопляник.

Представителите на руската страна смятат, че Украйна не отговаря на високите международни критерии за сигурност.

„Събитията през последните години демонстрират, че това транзитно звено (през Украйна) само създава рискове за доставките на газ за Европа“, каза Виктор Зубков.

По думите на Конопляник, „Газпром“ е определил два маршрута за доставки в Европа, които позволяват избягването на транзита през Украйна и Турция. Както съобщи съветникът на генералния директор на „Газпром експорт“, „Турски поток“ е е смятал за по-надежден вариант, отколкото газопровод през Украйна, но рискът все пак е съществувал. Така или иначе от миналата година възможността за транзит на руски газ през Турция не се разглежда.

Като алтернативи се обсъждат „Южен поток“ и „Северен поток“. Тези проекти биха дали възможност, както и преди да се доставя газ за Европа, но с използване на частен капитал, а не със средства на ЕС, заяви Конопляник. Той отбеляза, че след присъединяването на Крим към Русия, „Газпром“ може да построи по-къс газопровод по дъното на Черно море от изток на запада, заобикаляйки Турция и с излаз на повърхността във Варна (България). Това ще позволи съживяване и на проектът „Посейдон“, подготвен от италианската Edison SpA и DEPA SA по дъното на Йонийско море до Италия.

Според Зубков, целесъобразно е и увеличаване на мощностите на газопровода „Северен поток“.

Северен поток“ може да осигури постоянни доставки на необходимите количества газ за пазара на Европейския съюз. Той ще подтикне европейската инфраструктура в посока на създаване на единен пазар на газ“, подчерта председателят на съвета на директорите на „Газпром“.

Срокът на действие на договора за транзит на руски газ през територията на Украйна изтича през 2019 г. Много договори за доставка на газ обаче ще действат още няколко години.

Припомняме, че през февруари „Газпром“, италианската Edison и гръцката DEPA съобщиха, че са се договорили за доставка на руски газ по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и по-нататък до Италия.

#Южен поток #Крим #Варна #Газпром #Гърция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"