Нов протест в българско село срещу строеж на жп линия през къщи

Нов протест в българско село срещу строеж на жп линия през къщи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на софийското село Костадинкино излизат на протест заради строежа на нова жп линия, която ще минава през селото им. По проект това трябва да стане през тунел, прокопан под селото. 

По думите им те са разбрали за планирания строеж от предварителните сондажи на почвата. Една от жителките на селото твърди, че след тези сондажи, водата й драстично се замърсило и се наложило да закупи филтрираща система.

По заповед на Министерството на регионалното развитие трасето не трябва да минава през населени райони. Въпреки това скоростната жп линия ще мине под селото. 

„Подземните пространства не са урбанизирана територия, ако трябва да бъдем конкретни. Що се отнася до района около Вакарел, той няма статут на урбанизирана територия, защото цялата община Ихтиман няма влязъл в сила общ устройствен план. Това значи, че те не трябва да имат нотариални актове, но те имат”, поясни Иво Янакиев, ръководител на „Подготовка на проекти”.

От НКЖИ казват, че трасето не може да бъде изместено вече, защото това ще е трета корекция и то няма да бъде завършено на време.

Проектът се подлага и на обществено обсъждане, като тогава не са получени никакви сигнали и възражения. Всички подписали протокола са служители на НКЖИ и Министерстовото на околната среда и водите. 

„С всички допълнителни хидрогеоложки проучвания, които се направиха. се доказа по безспорен начин, че ние по никакъв начин с прокопаването на тунела няма да повлияем нито на качеството на подземните води, нито на количеството им. Хората нямат причина да се притесняват за чистотата на водата при изпълнение на строителнтие работи”, допълни Янакиев.

#къщи #село #България #НКЖИ #територия #корекция #жп линия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"