Австрия стори нова ограда по границата си с Италия и допълнително КПП

Австрия стори нова ограда по границата си с Италия и допълнително КПП
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Австрийското правителство разкри плановете си за граничния контрол на магистралата, свързваща централноевропейската страна с Италия през тунела "Бренер", съобщава швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung. 

Планирани са три контролно-пропускателни пунктове на магистралата и 370-метрова ограда в района. Четвъртия КПП ще бъде изграден на главния път при алпийския проход. Влаковете, които преминават австрийско-италианската граница също ще бъдат контролирани, обясниха представители на австрийската полиция. 

Италианският премиер Матео Ренци разкритикува мерките, определяйки проверките на най-големия граничен пункт с Италия като "крещящо" противоречие с правилата на ЕС. Председателят на Камарата на депутатите в Рим, Лаура Болдрини, заяви, че действията на Виена са необмислени, тъй като ще доведат до сериозни последици като разделение на европейската общност. 

Австрия се опитва да се предпази от мигрантския натиск, който след затварянето на т.нар. балкански маршрут през март се усилва от Италия, откъдето търсещите убежище се опитват да достигнат богатите европейски държави. Виена вече бе обявила намеренията си за въвеждане на граничен контрол, а изграждането на необходимата за него инфраструктура започна този месец. 

#Италия #Австрия #граница #инфраструктура #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »