В Косово издирват престъпник от обкръжението на президента Хашим Тачи

В Косово издирват престъпник от обкръжението на президента Хашим Тачи
Хашим Тачи произнася реч в парламента, след като се закле като държавен глава в началото на месеца. / БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзник на влиятелния косовски президент Хашим Тачи успя да се спаси по време на мащабна полицейска операция срещу ръководена от него престъпна групировка, съобщиха прокурори, цитирани от АФП.

Става дума за Азем Сила, депутат от управляващата Демократическа партия на Косово. Той бе високопоставен командир Армията за освобождение (АОК), която воюваше срещу сръбските сили за сигурност в края на 90-те години.

Издирваният е и близък сподвижник на държавния глава. В изявление на косовската прокуратурата се казва, че групировката на Сила е участвала в пране на пари, злоупотреба с власт, подкупи и незаконно придобиване на обществена собственост в Косово за около 30 милиона евро.

В полицейската акция участваха 350 полицаи, които претърсиха 42 места, свързани с 40 заподозрени в разследването. То пък е подпомогнато от европейската мисия в Косово EULEX, а досега в хода на разследването са задържани 6 души.

Азем Сила обаче е на свобода, "въпреки усилията на косовската полиция от последните 10 дни да го открие". Според местните медии това е най-голяма полицейска акция срещу организираната престъпност след косовския конфликт през 1998-1999 години.

#Хашим Тачи #полицейска операция #пране на пари #злоупотреба с власт #подкупи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"