Митов и Московски искат санкции при нови блокади на гръцките фермери

Митов и Московски искат санкции при нови блокади на гръцките фермери
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Даниел Митов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещнаха днес с извънредния и пълномощен посланик на Гърция в България Димостенис Стоидис.

В срещата участва председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния бранш (БАСАТ) Миролюб Столарски, който връчи декларация на посланика на Гърция от името на асоциацията по повод блокадите на гръцките фермери.

Министър Митов запозна посланик Стоидис с развитието на въпроса и причините, породили решението на българските превозвачи да анонсират действия на реципрочна основа във връзка с блокирането на общата граница, както и с предприетите от българското правителство стъпки в Европейската комисия. По време на срещата беше подчертано, че идеята на декларацията от БАСАТ е да призове гръцкото правителство към мерки срещу незаконните протести с цел тяхното недопускане в бъдеще.

Министър Московски констатира, че е налице ескалиране на незаконните протести на гръцките фермери както по брой, така и по времетраене. Двамата министри подчертаха, че България настоява да бъде предотвратена тази тенденция, както и блокирането на границата като недопустим акт между добри съседи и съюзници като България и Гърция.

Миролюб Столарски връчи декларацията от името на БАСАТ на посланик Стоидис и заяви, че българските превозвачи очакват гаранции за свободното движение на хора и стоки през границата. Той изрази решимостта на БАСАТ и на българските туроператори да не толерират повече незаконни действия по българо-гръцката граница и да предприемат мерки на реципрочна основа в случай, че такива бъдат подновени.

Посланикът на Република Гърция заяви, че гръцкото правителство разбира цялата сериозност на проблема, който възниква периодично на общата ни граница, и изрази съжаление, че предприетите от кабинета в Атина действия не са успели да доведат до положителни резултати.

Двете страни се разбраха да продължат сътрудничеството помежду си. Министър Митов предаде чрез посланика на Република Гърция у нас своята благодарност за успешния диалог, който имат двамата с министъра на външните работи на Република Гърция Никос Кодзияс.

#фермери #блокади #санкции #стачка #Димостенис Стоидис #БАСАТ #Никос Кодзияс #Даниел Митов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"