Избирателите в САЩ обявиха изборната система за порочна и корумпирана

Избирателите в САЩ обявиха изборната система за порочна и корумпирана
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според повече от половината граждани на САЩ съществуващата в страната система за избор на кандидати за президент на САЩ е порочна и повече от две трети от тях смятат, че процесът трябва да бъде изменен. За това свидетелстват резултатите на социологическо проучване на „Ипсос“, цитирано от Reuters.

Според публикуваните резултати 51% от анкетираните смятат, че системата на първичните избори действа срещу отделните претенденти. 71% от избирателите смятат, че предпочитат кандидатите да бъдат избирани чрез пряко гласуване, а не чрез делегати на партийни конгреси. 27% от анкетираните признаха, че изобщо не разбират как системата за избор на кандидат-президенти работи.

В САЩ действа система на първични избори, в които партийните структури определят кандидатите за президент на страната. Тази система предизвиква критика от страна на кандидата за президент от републиканците Доналд Тръмп и от страна на демократа Бърни Сандърс, които смятат, че действащите правила работят против тях и в полза на кандидати, имащи тесни връзки с партийните ръководства. 

#САЩ #изборна система #корупция #избори #кандидати #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"