Германия субсидира покупките на електрически коли с 1 милиард евро

Германия субсидира покупките на електрически коли с 1 милиард евро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия ще субсидира покупките на електрически коли с цел да засили бавния растеж в сектора и да постигне климатичните си цели, пише АФП.

Правителството одобри план, според който ще дава по 4000 евро на всеки закупил изцяло електрическа кола и 3000 евро на сдобилите се с хибриден автомобил. Финансирането на програмата ще бъде основано на публично-частно партньорство, като половината средства ще дойдат от държавната хазна, а другата половина от автомобилния бизнес.

Субсидирането ще започне още следващия месец. Идеята е Германия да се доближи по-лесно до целта си на пътищата й да има 1 милион коли, излъчващи нулеви вредни емисии, до 2020 година. В момента те са 50 000 от общо 45 милиона автомобила в страната.

Големите производители „Фолксваген”, „Даймлер” и „БМВ” вече одобриха мерките, но програмата е отворена за всички местни и чуждестранни марки.

Правителственият бюджет за плана е 600 милиона евро, като се очаква субсидиите да продължат най-късно до 2019 година.

Цената на закупената кола не бива да е по-висока от 60 000 евро, разкри едно от условията финансовия министър Волфганг Шойбле.

Допълнително правителството ще финансира с 300 милиона евро изграждането на инфраструктура за електрически автомобили, като станции за зареждане в градовете и по аутобаните.

Още 100 милиона евро ще бъдат изхарчени за покупката на електрически коли за служебно ползване на властите.

Общата инвестиция от близо 1 милиард евро трябва да субсидира появата на 400 000 електрически коли по пътищата и да спомогне за навлизане на екологичните превозни средства на масовия пазар, обясни вицеканцлерът Зигмар Габриел.

Подобни програми работят в Норвегия и Холандия.

#пазар #Волфганг Шойбле #Холандия #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »