Проф. Пол Кругман: Кризисно обаждане в 8 сутринта - Кой президент искате да вдигне телефона?

Проф. Пол Кругман: Кризисно обаждане в 8 сутринта - Кой президент искате да вдигне телефона?
БГНЕС
A A+ A++ A

През 2008 г. един от предизборните клипове на Хилъри Клинтън, излъчвани по време на предварителната президентска надпревара при демократите, представляваше въображаема ситуация, в която телефонът в Белия дом звъни в 3 часа сутринта. Идват новини за международна кризисна ситуация. В клипа се питаше – „Кой искате да вдигне този телефон?”.

Това беше умерено заяждане с липсата на външнополитически опит у Барак Обама.

Веднъж влязъл в Овалния кабинет, Обама, видимо хладнокръвен човек, който се вслушва в съвети, се справи с външната политика доста добре, поне по моето мнение. Но питането как един президент може да се справи с кризисна ситуация е резонно?

Извънредните военни ситуации не са единственият вид, който предизвиква тревога.

Това обаждане в 3 сутринта е едно нещо, но какво да кажем за (възможното) обаждане в 8 часа – предупреждението, че финансовите пазари ще се сринат веднага, щом отварят. Не се заблуждавайте – световната икономика е опасно място. Смятам, че финансовите реформи направиха нашата система по-здрава, отколкото беше през 2008 г., но да изфъфлиш неясен отговор в шокова ситуация все още може да има катастрофални последици. Кои са тези възможни кризи и как ще отговорят хората-кандидати за президент?

В момента има две потенциални икономически точки на кипене – Китай и петролът. Много икономисти, включително аз самият, от известно време посочваме, че Китай има небалансирана икономика с прекалено малко потребителски разходи и неустойчиви нива на инвестиции. За съжаление, до момента Китай не полага особени усилия за справянето с този фундаментален проблем. Вместо това правителството се опитва да го запълни с голямо нарастване на дълга.

Днес капиталът изтича от страната с темп от трилион долара на година и тя се е насочила към крах. А Китай е достатъчно голям играч, за да може срив при него да има огромни последици за целия свят.

После идва потенциалната петролна криза, много по-различна от тези в миналото. Проблемът днес е пресищане, а не недостиг. Много от производителите трябва да генерират големи задължения, които вероятно няма да могат да платят. Петролът може да влезе в ролята на рисковите кредити ( на англ. subprime mortgage lending рисковите ипотечни кредити в САЩ са считани за една от първопричините за финансовата криза през 2008-2009 г. – бел.ред.). Никой не знае колко големи могат да станат тези проблеми и какви други потенциални кризи не виждаме.

Може обаче да се предположи, че следващият президент ще трябва да се справя с някакъв вид финансов колапс. Как тя или той ще подходи?

В момента има трима кандидати, които имат шанс да получат номинация от техните партии. Освен ако не се случи политическият еквивалент на падане на метеор на земята, Хилъри Клинтън ще е кандидатът на демократите. Доналд Тръмп е водач при републиканците, но ако не успее да спечели мнозинство от делегати още на първия тур, то Тед Круз все още има шансове.

Какво знаем за икономическите им политики?

Г-жа Клинтън не само е най-начетеният и добре информиран кандидат през тези избори. Нещо повече, може да се каже, че тя е най-добре подготвеният по икономическите въпроси кандидат-президент изобщо. Въпреки това, и тя може да оплеска нещата, но глупостта няма да е причината.

От друга страна, съмнявам се някой да се учуди, когато кажа, че Тръмп не разбира много от икономическа, или каквато и да е друга политика. Например, той все още фантазира как Китай се възползва от Америка като държи валутата си слаба. Това някога беше вярно, но е тотално нерелевантно към сегашния момент. Между другото, справянето с криза в модерния свят изисква много международно съдействие. Неща като валутни суап линии играха по-голяма роля, отколкото хората си мислят в предотвратяването на нова Голяма депресия. (суап сделките представляват размяна на бъдещи парични потоци, които централните банки сключват за даден срок с цел стабилизиране на националните им валути – бел.ред.) Мислите ли, че подобни общи действия ще са възможни при Тръмп?

Нещата обаче могат да са дори по-лоши. Доналд не знае много, но Тед Круз е убеден, че знае много неща, които не са верни. Поддръжниците на златния стандарт грешат при всеки удобен случай, като неколкократно пророкуваха рязка инфлация, която не се материализира. Круз обаче настоява за златен стандарт, който да доведе до „солиден долар”. Негов главен икономически съветник е Фил Грам – архитектът на финансовата дерегулация, която спомогна за случването на кризата през 2008 г., а после игнорира предупрежденията за идваща рецесия, като нарече САЩ „нация на мрънкалници”. С други думи, Круз е човек на твърди икономически разбирания, които всъщност са далеч от реалността и имунизирани от логична обосновка до степен, необичайна дори за републиканец.

Финансова криза, с Круз в Белия дом, ще бъде, да кажем, интересно преживяване.

Не знам доколко готовността на кандидатите за извънредни икономически ситуации ще изиграе някаква роля в същинските избори. Ще има много ужасяващи дебати по всякакви въпроси от имиграцията до правото на аборт. Нека обаче оставим малко място на тази тема, защото това обаждане в 8 часа най-вероятно ще дойде, по един или друг начин.
 -----------
Проф. Пол Кругман e икономист и носител на Нобелова награда. Анализът му е публикуван във вестник "Ню Йорк Таймс".









#САЩ #кризи #Клинтън #Тръмп #Тед Круз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »