Откъде идват финансовите проблеми в Персийския залив?

Откъде идват финансовите проблеми в Персийския залив?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Удобната държавна работа, евтиното гориво, домът без ипотека, петзвездните пътувания и луксозното пазаруване никога не са били нещо необичайно за Персийския залив.

Тези дадености на богатия на петрол регион обаче бяха заменени от нещо далеч по-познато в Западния свят – намаляване на разходи, по-високи данъци, недостиг на работни места и дори стачки. Недоволство сред младите хора, породено от последиците на спадащите цени на петрола за бюджетите на страните, до момента беше нещо почти непознато.

Миналата седмица в Кувейт се състоя първата стачка на петролни работници от 2 десетилетия насам, като 13000 души протестираха срещу намаленията във възнагражденията и социалните придобивки. Недоволните саудитци, на които в понеделник беше представен кралски план за живота след петрола, се оплакват от цената на водата. Дори в Катар, най-богатата страна в света, на местните във вторник им беше съобщено, че субсидиите им за бензин отпадат.

„Това е период на бюджетни ограничения, необходим за дългосрочната икономическа стабилност”, заяви основателят на лондонската консултантска агенция „Корнърстоун Глобъл Асосиейтс” Ганем Нусейбех.

„Предизвикателството е да балансираш темповете на промяна и в същото време да убедиш населението, че всяка болка е необходима за по-добро бъдеще.”

Хората на възраст под 30 години съставляват повече от половината от 44-милионното население на шестте монархии в Залива.

Благосъстоянието в Катар и ОАЕ не е под въпрос, но в другите страни младите трябва се примирят с бъдеще с по-малко разточителство от това на предците им.

В Оман, завършилата маркетинг 22-годишна Тумадер Алавати вече е преминала през 2 неплатени стажа, кандидатствала е за над 20 работни места и дори е била на интервюта в болнични домове и училища. След като подала документи за постове в няколко министерства, на нея й било съобщено да не си прави труда, защото тази година наемането на нови хора е замразено.

„Въобще не съм оптимист. Подадох молба за толкова много места, че им загубих бройката. Фактът, че никой колега от курса ми в университета не си намери постоянна работа ,ме плаши още повече”, заяви Алавати.

Нейният съпруг печели 800 омански риала (2078 долара) на месец. След като платят наема и сметките си младоженците остават с 210 долара за харчене.

„Всичко става все по-скъпо и никой не иска да ти даде шанс”, допълни младата жена.

Има неписан обществен договор в Персийският залив, според който населението делегира държавната власт на управляващите династии, стига да няма данъци и те да споделят благата. Това написа коментаторът от Емирствата Султан Ал-Касеми през февруари.

Това сега е заплашено. „Традиционният обществен договор в Залива никога не е бил по-уязвим”, заяви той.

Дошло е времето за цялостна промяна в икономическия модел, включително чрез създаване на най-големия суверенен финансов фонд в света. Това заяви в скорошно интервю за „Блумбърг” саудитският принц Мохамед бин Салман.

Спадът в цените на петрола е „прикрита благословия” за социална промяна, заяви 52-годишната кувейтска бизнесдама Лубна Саиф Абас.

Имайки „истински работни места” хората в Кувейт ще станат по-продуктивни, амбициозни и трудоспособни, смята тя.

„Много хора на държавна работа просто идват и си тръгват без да вършат нищо, което е необходимо на икономиката. Това е просто начин правителството да им плаща”, допълни Абас.

Самото споменаване на бюджетни ограничения беше немислимо допреди няколко години, когато шейховете в Залива използваха петролните си богатства, за да променят региона. Бяха построени изкуствени острови, финансови центрове, летища и пристанища, които превърнаха арабската пустиня в туристически и банков център, както и в домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година. (което ще се проведе в Катар – бел.ред.)

Пари бяха хвърлени и за предотвратяване на бунтовете, избухнали в Близкия изток по време на Арабската пролет, като реално част от тях бяха финансирани от Залива.

Международният валутен фонд предвижда бюджетен дефицит от 12,3% за шестимата члена на Съвета за взаимопомощ в Залива, воден от Саудитска Арабия. До преди миналата година, в която цените на петрола спаднаха с 35%, за да се види нещо различно от излишък трябваше да се върнем до 90-те.

Икономическият растеж също намалява и според последните прогнози на МВФ правителствата и частният сектор в страните-износителки на петрол в Близкия изток ще могат да създадат 7 милиона работни места. Това е с около 3 милиона по-малко от очакваните нови хора на трудовите пазари.

Мерките варират в различните страни, но всички монархии са наясно с опасността, която представлява недоволната младеж. Допитване от 12 април на дубайската агенция „ASDA’A Burson-Marsteller” сред 3500 млади хора в 16 арабски страни показва, че мнозинството от тях искат държавните субсидии да продължат, а всякакви бюджетни мерки трябва да засягат само емигрантите.

Саудитска Арабия, която имаше рекорден бюджетен дефицит от почти 100 милиарда долара миналата година, планира „реструктуриране на субсидиите”. Заедно с това се предвижда и механизъм за финансова помощ за саудитци с ниски и средни доходи, заяви още принц Мохамед за „Блумбърг”.

Баща му крал Салман уволни министъра на водата, след като некадърно намаление на субсидиите доведе до астрономически сметки.

„Не искаме да променяме живота на средностатистическия саудитец. Искаме да прехвърлим тежестта върху богатите, които използват ресурсите най-охолно”, заяви още принца.

В Кувейт парламентът гласува увеличение на цените на битовите услуги за чужденците и бизнеса за пръв път от половин век. Това ще бъде спестено на домовете на кувейтците, все повече от които усещат ограничения, поне в сравнение с това, с което са свикнали.

Мохамед Ал-Карсан работи за кувейтската държава в последните 7 години. На 32 той все още живее с родителите си, защото изнасяне в собствено жилище ще свие месечния му бюджет до малко над 200 динара (663 долара).

За много хора от неговото поколение е трудно „да свържат двата края на държавна заплата”, заяви той.

„Златните години, в които прекарвахме летата в Европа и повечето хора притежаваха по две жилища, отдавна отминаха.”

Разширен репортаж на Зайнаб Фатах от „Блуумбърг”

#Персийски залив #Саудитска Арабия #стачки #работници #петрол #субсидии #Близкия изток #Кувейт #Залива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"