В Русия се готвят да забранят продажбата на дюнери

В Русия се готвят да забранят продажбата на дюнери
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Премахваме от улиците шауармите (дюнерите). Ще изчезнат напълно“, посочи Алексей Немерюк, ръководител на московският департамент по търговия и услуги. Той допълни още, че собствениците на будките, където храната се продава, „не искат да платят цената и за най-елементарното спазване на съответните санитарни стандарти“.

По-късно обаче Немерюк заяви, че неговите думи не са разбрани правилно и той не иска затварянето на всички будки за шауарма, а само на една конкретна такава. Въпреки това коментарите му предизвикаха протеста на московчани, които заляха социалните мрежи с призиви за спасението на любимата им бърза храна.

Популярен в „Туитър“ стана хаштага #ShaurmaZhivi, който може да се преведе като „шауарма живей“.

Някои по-шеговити московчани дори сравниха мотивите на московския кмет Сергей Собянин с руския монарх Иван Грозни, който убива сина си. Други столичани призоваха за преселение на любителите на кебапа към други градове като Санкт Петербург или Минск в Беларус. Други пък отказаха да приемат възможността за забрана на кебапа и се пошегуваха, че по-скоро опозиционният лидер Сергей Навални би станал кмет на Москва. Това не е първият път, в който Москва се опитва да спре будките, продаващи кебап.

През 2006 г. властите въведоха нови здравни регулации и година по-късно инспектори обещаха да спрат продажбата на шаварма изцяло. През 2010 г. тогавашният нов кмет Собянин нареди премахването на будките с цел Москва да се отърве от нелегалните структури и да се „внесе ред в градското устройство“. Столичната управа обаче няма да спре само с шаварма. Немерюк предупреди, че уличните будки за сладолед също скоро може да изчезнат.


#регулации #дюнер #Сергей Собянин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"