Пирея - символ на неспособността на Гърция да се справи с мигрантската криза

Пирея - символ на неспособността на Гърция да се справи с мигрантската криза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Два месеца и двадесет дни, след като е напуснала родината си и е преминала през Турция, за 17-годишната афганистанка Халива Хавери Гърция още е символ на надеждата.

"Оставаме тук", категорична е тя на пристанището в Пирея. "Аз, майка ми, баща ми, трите ми сестри, брат ми – няма да мръднем. Оставаме тук и накрая ще стигнем до Германия или Холандия", казва тя пред "Гардиън".

Гръцкото правителство обаче не мисли така. Местните власти бързат да разчистят пристанището от импровизирания бежански лагер, в който наскоро живееха над 5000 души, и искат това да се случи преди туристите да пристигнат.

Пирея вече е символ на неспособността на Гърция да се справи с бежанската криза след затварянето на Балканския маршрут. Над 46 000 мигранти са на гръцка територия и живеят в първобитни условия. Напрежението се засилва и заради сблъсъците между сирийци и афганистанци, както и между поддръжници на неофашистката партия "Златна зора" и леви активисти.

В последните месеци правителството създаде 31 центъра за временен прием, от които 6 са в Атина. Най-новият се намира на запад от Пирея и властите опитват да преместят именно там мигрантите, които живеят на пристанището.

Зам.-кметът по бежанците и мигрантите на Атина – Лефтерис Папианакис, признава, че градът не е бил подготвен за това. "Не искам да наричам това "криза", защото кризите идват внезапно. Всички знаеха, че има маси хора на границата между Сирия и Турция, знаехме, че бягат от война и искат да продължат напред. Гърция не беше готова да се справи, изобщо не беше готова."

Закритото през 2013 г. летище се превърна в бежански лагер, след като стана ясно, че пътят на север е отрязан. "Докато в Пирея имаше подобие на ред сред хаоса, тук няма нищо такова – пред изоставените сгради и препълнените кошове за боклуци играят боси деца, а властите присъстват под формата на една-единствена полицейска кола", пише в репортажа на "Гардиън".

#Гърция #Пирея #бежански лагер #мигранти #Атина #пристанище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »