Меркел изненадващо сменя шефа на германското разузнаване

Меркел изненадващо сменя шефа на германското разузнаване
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на германското разузнаване Герхард Шиндлер ще бъде сменен. В неговото кресло ще седне 53-годишният Бруно Кал, който е близък на финансовия министър Волфганг Шойбле, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Шиндлер ще напусне поста си две години преди да достигне пенсионна възраст - изненадващ ход на фона на нарастващата заплаха от "Ислямска държава", твърдят правителствени източници на агенция "Ройтерс". Той оглавяваше разузнаването от 2012 г. насам.

Шиндлер бе остро критикуван преди година, когато се оказа, че разузнаването (Bundesnachrichtendienst - BND) е следило европейските партньори на Германия по искане на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Според сп. "Шпигел" и в. "Зюддойче цайтунг" Берлин е подслушвал френското президентство и външното министерство в Париж, както и Европейската комисия в Брюксел в рамките на споразумение, сключено с ANS през 2002 г. При утихването на скандала Шиндлер заяви, че ще централизира контрола върху агентите на BND.

Официална пресконференция на канцлерството се очаква по-късно днес, заяви ръководителят на администрацията на Ангела Меркел - Петер Алтмайер. Той не уточни каква тема ще бъде обсъждана.

 

#Ангела Меркел #Волфганг Шойбле #разузнаване #Ислямска държава #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »