Плевнелиев намекна, че България може да блокира Македония за ЕС заради инцидента в Скопие

Плевнелиев намекна, че България може да блокира Македония за ЕС заради инцидента в Скопие
Президентът се присъедини към инициативите за отбелязване на 109-ата годишнина от гибелта на революционера в родния си град Гоце Делчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че България ще работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз, само ако Македония покаже на дело подкрепата си.

Държавният глава обяви, че посланикът на Македония в София Благой Ханджийски ще бъде призован да даде обяснения за случая в Скопие, при който българският посланик не беше допуснат да поднесе венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев по повод годишнината от гибелта му, предаде „Фокус".

Българската делегация, водена от новоназначения посланик Иван Петков и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Апостола на борбите на българите от Македония и Одринско Гоце Делчев.

Пред църквата „Свети Спас" българската група е била нападната от организирана група хулигани.

От разказа на очевидци се разбира, че хулиганската група е била от античното крило на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Росен Плевнелиев определи случая като недопустим.

„Ние приветстваме и подкрепяме членството на всяка държава в европейското семейство. Ако някой обаче иска да бъде член на това семейство, трябва да покаже с дела, не само с думи, че обича останалите държави," категоричен беше той.

Президентът се присъедини към инициативите за отбелязване на 109-ата годишнина от гибелта на революционера в родния си град Гоце Делчев.

Държавният глава, заедно с общинското ръководство и много гости и жители на града, присъства на служба за отбелязване на смъртта на революционера в катедралния храм на Гоце Делчев.

Службата бе водена от Неврокопския митрополит Натанаил. След нея държавният глава поднесе венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

„Радвам се, че на днешния ден съм в моя роден град. Наш дълг е да не забравяме думите на Гоце Делчев – отцеплението и разцеплението да не ни плашат. Всички ние трябва да приемем тези думи като послание за съвременния българин. Васил Левски е апостолът на свободата за цялата наша нация, но Гоце Делчев е апостолът на свободата на македонските българи," каза президентът.

#Гоце Делчев #Скопие #Македония #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"