Около 340 мигранти са върнати от Гърция в Турция този месец

Около 340 мигранти са върнати от Гърция в Турция този месец
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 340 мигранти са били върнати от Гърция в Турция от началото на месеца, когато влезе в сила споразумението между ЕС и Анкара, съобщи агенция "Ройтерс".

Днес два ферибота – единият от остров Лесбос, а другият от Хиос, върнаха 18 души на турския бряг, а от правителството в Атина заявиха, че правят всичко възможно да ускорят процеса.

Повечето от върнатите днес хора са били афганистанци, които не са поискали убежище в Гърция. По закон Турция дава убежище само на идващи от Европа, а хората от други националности имат ограничени права на временна международна защита.

Брюксел настоява Анкара да промени закона така, че да позволи на ЕС да връща мигранти там, без да нарушава международното хуманитарно право. Според него връщането на хора в страна, където са застрашени, е забранено.

Близо 90% от сирийците в Турция живеят извън бежанските лагери, предупреди Програмата по прехраната на ООН. Близо 8000 души са пристигнали в Гърция през април. 350 сирийци, намиращи се в Турция, са били преместени в европейски държави, сред които Австрия, Дания и Германия, твърди Международната организация по миграцията (МОМ).

Според споразумението между Брюксел и Анкара, пристигащите на гръцките острови мигранти ще бъдат връщани, ако молбите им за убежище бъдат отхвърлени или ако изобщо не подадат такива.
За всеки върнат сириец, ЕС ще приема един сирийски бежанец директно от Турция.

В договорката влиза също и финансова помощ в размер на 3 млрд. евро, ускоряване на преговорите за влизане в ЕС и падане на визите за турски граждани.

#мигранти #Гърция #Турция #ЕС #споразумение #убежище #бежански лагери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"